Pátek, 29. března 2024

PŘÍRODĚ NABLÍZKU V PARKU I KRAJINĚ

PŘÍRODĚ NABLÍZKU V PARKU I KRAJINĚ

Brtnice - Další projekt, který se rozbíhá pod křídly Chaloupek, nese název "Příroda do zahrad, parků a krajiny - podpora biologické rozmanitosti při údržbě zahrad a krajinných prvků".

Začátkem července se rozběhl projekt Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost, jehož cílem je připravit během tří let vzdělávací modul pro pracovníky, kteří provádějí či jsou zodpovězeni za zakládání a údržbu parků, zahrad, veřejné zeleně a kteří se podílejí na hospodaření v krajině.

V současné době je patrný zájem obyvatel o koncept "přírodních zahrad", zároveň stoupá význam ochrany životního prostředí, je kladen důraz na trvale udržitelný rozvoj a na péči o přírodně cenná území ve volné krajině. Projekt "Příroda do zahrad, parků a krajiny" by rád propojil oblast zahradnictví, péče o veřejnou zeleň a hospodaření v krajině s přístupy ochrany přírody vedoucí k podpoře biologické rozmanitosti. Účastníci připravovaných kurzů dostanou přehled o postupech údržby veřejné zeleně i péče o přírodně cenná území ve volné krajině, které zahrnují postupy šetrné k přírodě. Projekt přispěje k pochopení principů ochrany přírody v rámci péče o přírodní celky nejen v intravilánu (parky, sady, zahrady, zeleň), ale i v kulturní krajině (přírodně cenné lokality, krajinné prvky, zeleň mimo les, apod.). Výsledkem projektu by měla být podpora porozumění mezi zadavateli zakázek a jejich realizátory.

"Chceme vytvořit nový koncept profesního vzdělávání v této oblasti. Informovat účastníky o nových přístupech a metodách v péči o zeleň. Například nové výzkumy v Německu, ale i u nás, přinesly poznatek, že nezalévaný trávník uvnitř města po týdnu horkého počasí má stejné vlastnosti jako asfalt. To znamená, že již vůbec nepřispívá k vytváření vlídnějšího klimatu, ale stejně jako asfalt přes den absorbuje teplo a v noci jej opět vydává. Zato dobře založený trvalkový záhon si i bez zálivky v horkém létě ponechá schopnost osvěžovat klima," uvedla vedoucí projektu Pavlína Křivanová.

V programovém týmu se dále sešli zástupci státní správy, neziskových organizací společně s arboristou. Pestrost názorů je zachovávána i při výběru spolupracovníků, jejichž úkolem bude zpracovat dílčí témata. Důraz je kladen na odborníky s praktickými zkušenostmi.

Partnerem projektu je Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Třešť, kde jsou aktuálně vzděláváni žáci v oborech Zahradnictví a Ochrana a tvorba životního prostředí, zahradník/zahradnice a krajinář/krajinářka. Tyto obory mají blízko k náplni projektu, zároveň absolventi studia mohou využít v budoucnosti kurz pro své profesní vzdělávání.

Projekt potrvá do června 2013 a cílem je připravit kompletní vzdělávací kurz a proškolit téměř tři desítky technických pracovníků v kraji Vysočina.

Kontaktní osoba: Ing. Pavlína Křivanová, Ph.D. tel. 734 522 087, e-mail: pavlina.krivanova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů