Pátek, 29. března 2024

Říjnové Plzeňské farmářské trhy nabídnou rozšířený sortiment biopotravin

Říjnové Plzeňské farmářské trhy nabídnou rozšířený sortiment biopotravin

Již tuto sobotu (16. října 2010) se uskuteční další Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Říjnové farmářské trhy v Plzni budou velmi bohaté především na biopotraviny. Prodávat se budou prvotřídní lahůdky produkované a zpracovávané s respektem k výchozím surovinám, životnímu prostředí i zvířatům.

První říjnové trhy budou ve znamení biopotravin

Občanské sdružení ENVIC, pořadatel Plzeňských farmářských trhů se snaží prosazovat zemědělské postupy šetrnější k životnímu prostředí. "V září jsme společně s občanským sdružením Fair Life pořádali v pivovaru a hotelu Purkmistr v Plzni - Černicích druhé Biodožínky. Byly podobně úspěšné jako farmářské trhy, přesto se nejednalo jen o trh s biopotravinami. Odehrálo se několik besed i přímo s ekologickými farmáři, kurzy vaření z biopotravin, kuchařská show a mnoho dalšího. Navštívilo je zhruba 4000 lidí a ukázalo se, že Plzeňáci mají o ekologické potraviny velký zájem", shrnuje Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Na říjnových farmářských trzích bude sortiment biopotravin velmi široký. Své mléčné produkty nabídnou biofarmy Slunečná, Belina, Březí a Horský statek Abertamy. Půjde především o ovčí, kozí i kravské sýry. Farma Angus představí své uzenářské výrobky, které jsou vyrobeny z masa plemene Angus chovaného na ekologické! farmě v Soběsukách u Nepomuka. Farma Uher bude prostřednictvím svých prodejců nabízet hovězí i jehněčí maso z obce Rybník nedaleko Domažlic. Pan Sklenář z ekologické farmy Sasov u Jihlavy bude prodávat kompletní sortiment svých biouzenin -- biouherák, biošunka, kančí biolovečák, sasovské klobásy, uzené vepřové maso. Podzim patří jablkům a moštování, proto bude možné nakupovat i mošty v biokvalitě. Nabídne je především Stvolenská moštárna (nedaleko Manětína).

Vynikajících potravin bude mnohem více

Na Plzeňském farmářském trhu se však představí i další produkty té nejvyšší kvality. Své výpěstky bude prodávat rodinná farma pana Kostky z Litoměřic (sice bez certifikátu bio, ale pěstovaná bez chemie), zelenina z jihu Čech (saláty, okurky, rukola - vše z Integrované produkce zeleniny) a z Moravy své výpěstky přiveze farma Monika (zelenina je pěstovaná bez pesticidů a další nežádoucí chemie). Houby (hlíva, sušené lesní houby) nabídne mykofarma Svatá Máří a pěstírna žampion! ů z Kaznějova. Ovoce bude také dostatek -- jablka a švestky z ! nedaleký ch Těnovic, Skočic i Nebílov. Čerstvé ryby budou pocházet z Českého Lesa (pstruh). Farma Neli nabídne domácí vajíčka, kachny i kuřata. Tradičně bude k prodeji čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat). Své vynikající pekárenské výrobky budou prodávat pekaři z Dobřan, Sušice a Plzně. Uzenářské speciality vyrobené opravdu z masa přiveze řeznictví Šneberger, DELICAT ze Stříbra a ZEFA Volary. Sortiment mléčných výrobků bude také široký. Mimo zmíněných biofarem bude své výrobky prezentovat i minimlékárna JOMA. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz. Restaurace Gondola připraví opět delikátní farmářské menu.

Regionální potraviny v Plzeňském kraji

Poslední říjnovou sobotu (30.10.) se na farmářských trzích představí všichni vítězové soutěže o Regionální potravinu Plzeňského kraje 2010, kterou vyhlásilo Ministerstvo zemědělství. Návštěvníci posledních říjnových trhů se mohou těšit například na Krchlebské koláče, jablka ze sadů firmy Alimex z Nezvěstic, na r! yby ze Zpracovny ryb Klatovy, na jablečný mošt z firmy Lukrena z Nebílov. Soutěž budou prezentovat její koordinátoři v Plzeňském kraji - MAS Pošumaví, Úhlava o.p.s., Krajská agrární komora.

Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů