Čtvrtek, 28. března 2024

Nové veřejné osvětlení jako dobrá investice

Prakticky polovina Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi dostane nové osvětlení za dvanáct milionů korun. Ze stávajících 1600 lamp bude 876 vyměněno.

Nové veřejné osvětlení jako dobrá investice

Nové ekologické a energeticky úsporné veřejné osvětlení přináší zcela novou kvalitu ve správě veřejného osvětlení města. Znamená nejen významné finanční úspory, které jsou realizovány minimalizací energetických nákladů a nákladů na provoz a údržbu, ale i nemalé snížení emisí CO2. Obyvatelé si mohou užívat komfort související s ekologičtějším a přívětivějším životním prostředím.

AMBICIÓZNÍ PROJEKT

Plošná výměna svítidel veřejného osvětlení, o němž město rozhodlo na sklonku loňského roku, je ambiciózním projektem, který má několik cílů. Výměna svítidel probíhá jednak na páteřních komunikacích, kde je zásadním cílem bezpečnost silničního provozu jak chodců, tak řidičů, a jednak v rezidenčních částech města. V rámci výměny bude nahrazeno celkem 876 světelných bodů ve sto šedesáti osmi ulicích na obou březích Labe.

"Provoz starého veřejného osvětlení znamenal významnou zátěž v rozpočtu města, proto jsme od počátku hledali dlouhodobé řešení. Pořízení nového osvětlení chápeme jako investici, která městu do budoucna ušetří významné finanční prostředky jak na elektrickou energii, tak na provoz a údržbu," řekl Milan Vávra, místostarosta města a k tomu dodal: "Obyvatele pak jistě potěší vyšší bezpečnost na silnicích a příjemnější prostředí." Dalším přínosem projektu je i snížení emisí CO2 a stoprocentní recyklovatelnost hliníkových částí svítidel.

ROZHODL AUDIT

Město se pro koncept ekologického a energeticky úsporného osvětlení rozhodlo po provedení světelného auditu a propočtu, dle kterého se prokazatelně uspoří finanční prostředky spojené s provozem a údržbou. Současně se zvýší bezpečnost ve večerních a nočních hodinách na komunikacích města.

"Návratnost máme propočtenou na dobu necelých šesti let, kdy úspory za patnáctileté období dosáhnou téměř šestnácti milionů korun. Úspory budou opět investovány do dalšího rozvoje veřejného osvětlení. Už nyní počítáme s dalším rozšiřováním plánu pro výměnu svítidel o nové ulice a loka lity," uvedl Vávra.

Celkovou investicí do nových svítidel a zdrojů ve výši šesti a půl milionu korun (celkově 12 milionů korun) bude dosaženo roční úspory elektrické energie 280 269 kWh ročně, což v přepočtu na období 15 let znamená úsporu téměř 2754,48 tun CO2.

VÝBĚR TECHNOLOGIE

Jako nejvhodnější byla vybrána špičková celohliníková svítidla od evropské společnosti Indal s nejmodernějšími výbojkami, pro rezidenční zóny byl navíc použit typ vyzařující bílé světlo, které je přirozenější pro lidské oko a prokazatelně zvyšuje bezpečnost. Právě použitím kvalitních hliníkových svítidel město dosáhne snížení servisních nákladů. Současně tak odpadne otázka, co se svítidly po skončení jejich životnosti. Realizátorem projektu je na základě výběrového řízení firma AVE CZ.

Město se na základě tohoto projektu stalo partnerem programu GreenLight. Ten sdružuje jak soukromé, tak veřejné organizace, které se dobrovolně hlásí k cílům Evropské komise v otázce snižování spotřeby elektrické energie. K programu GreenLight se od jeho založení v únoru 2000 přihlásilo přes 600 organizací napříč Evropou, včetně velkých měst.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů