Čtvrtek, 28. března 2024

Počet nově zateplených domů vzrostl o osm procent

Počet nově zateplených domů vzrostl o osm procent

Počet nově zateplených domů v Česku letos meziročně vzrostl asi o osm procent. Ročně se zateplí 16 milionů metrů čtverečních domovních stěn v hodnotě kolem 16 miliard korun. ČTK to dnes sdělil Cech pro zateplování budov.

"V letošním roce můžeme po mírném propadu opět vidět nárůst množství zateplených ploch. Ten je způsoben jednak větším uvědoměním a zodpovědností lidí v souvislosti s rostoucími cenami energie a tepla, včetně různých motivačních nástrojů, kterými jsou různé podpůrné programy," uvedl předseda cechu Milan Machatka.

V Česku je podle cechu stále kolem 200 milionů metrů čtverečních ploch, které čekají na zateplení. Týká se to hlavně rodinných domů. Zanedbáno má být 45 procent panelových domů a 88 bytů v ostatních domech.

V Evropě se podle cechu ročně zateplí 150 milionů metrů čtverečních domů. Ve vyspělých zemích se stejnými klimatickými podmínkami se ročně zatepluje kolem půl metru až jednoho metru čtverečního ploch na jednoho obyvatele. V Česku je to nyní ročně 1,6 metru čtverečního zateplených ploch na obyvatele.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů