Pátek, 29. března 2024

NSS zrušil část návštěvního řádu Šumavy o splouvání Teplé Vltavy

NSS zrušil část návštěvního řádu Šumavy o splouvání Teplé Vltavy

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil část návštěvního řádu Národního parku Šumava, která umožňovala registrovaným vodákům splouvání Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou. Vyhověl tak Okrašlovacímu spolku Zdíkovska. Podle ekologů ze spolku chybělo k vydání sporné části návštěvního řádu posouzení dopadů na životní prostředí. ČTK to dnes zjistila z rozhodnutí NSS. Okrašlovací spolek dlouhodobě upozorňuje například na to, že v Teplé Vltavě žije kriticky ohrožená perlorodka říční.

Podle ředitele parku Františka Krejčího se výrok soudu veřejnosti letos prakticky nijak nedotkne. Povolené splouvání v daném úseku Teplé Vltavy končí 31. října. "Posuzování vlivu na životní prostředí bychom do letošní sezony nestihli. Snažili jsme se vyjít vstříc veřejnosti a představitelům regionu, proto jsme po dohodě v radě parku pro tento rok povolili stejný režim splouvání, který byl loni," řekl Krejčí ČTK.

Posouzení vlivu určitých modelů splouvání na životní prostředí (EIA) už ale bylo zahájeno. Ukončeno by mohlo být do konce roku, určitě do schvalování nového návštěvnického řádu. Současný platí do 30. dubna 2011, dodal ředitel.

"Jsem ráda, že v této anarchii, která vládne v České republice, aspoň v něčem zvítězil zákon. Oni (Správa NP) se chovali zcela nezákonně. Začali posuzovat záměr, a přitom ten záměr vykonávali. To je precedens pro ostatní lidi, investory," řekla ČTK Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkov. Na podnět spolku začali odborníci v roce 2005 zkoumat podvodní svět Vltavy a podmínky pro život perlorodky, ktré vodácký provoz škodí. "Vedení parku má chránit Šumavu a vysvětlovat proč, namísto toho ředitel ustupuje tlaku obcí a podnikatelů a vše se snaží bagatelizovat," dodala.

Návštěvní řád platný v letošní vodácké sezoně podmínil splavnost úseku předchozí registrací každé vodácké posádky a stanovil řadu dalších omezení. Úsek mezi Soumarským Mostem a Pěknou je nejpřísněji regulovanou částí Teplé Vltavy. Počet vodáků tam za posledních deset let poklesl asi o polovinu.

Okrašlovací spolek Zdíkovska v návrhu na zrušení části návštěvního řádu poukázal na to, že sporný úsek je součástí Evropsky významné lokality Šumava a sítě Natura 2000. Proto mělo vydání řádu předcházet posouzení vlivu na životní prostředí v lokalitě. Nejvyšší správní soud potvrdil, že se stala chyba. Správa národního parku opatření vydala nezákonným způsobem.

"Absence tohoto stanoviska (...) představuje závažné pochybení odpůrce (Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava), které mělo vliv na zákonnost vydaného opatření obecné povahy," stojí v obsáhlém rozhodnutí senátu s předsedkyní Miladou Tomkovou.

Princip splouvání úseku od Soumarského Mostu po most u Pěkné byl letos určován obdobím roku, výškou hladiny a povoleným počtem lodí. Po celý květen se tam vodáci mohli vypravit jen o víkendu, od června do října pak denně. Při výšce hladiny od půl metru do 55 centimetrů správci na vodu pustili 81 plavidel denně. Když se hladina pohybovala mezi 55 a 61 centimetry, mohlo se jich vydat po proudu 108. Pokud byl dostatek vody a na vodočetné lati u mostního pilíře v Soumarském Mostu přesahovala hladina 61 centimetrů, nebyl počet plavidel omezen.

Úsek mezi Soumarským Mostem a Pěknou považují vodáci za nejromantičtější na celé Šumavě. Měří zhruba 17 kilometrů. K regulaci počtu vodáků park v minulosti přistoupil kvůli ochraně vzácných druhů rostlin a živočichů. V roce 1999 úsekem za sezonu projelo 8520 lodí, loni 4410.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů