Úterý, 16. dubna 2024

Příští rok bude v ČR fungovat kolem 43 čerpacích stanic CNG

Příští rok bude v ČR fungovat kolem 43 čerpacích stanic CNG

Využívání vozidel na stlačený zemní plyn (CNG) se v Česku těší stále větší oblibě. Podle informací České plynárenské unie (ČPU) vznikne příští rok u tuzemských silnic osm až deset nových veřejných čerpacích stanic na CNG, čímž se jejich počet zvýší na zhruba 43. Roste také spotřeba stlačeného plynu a počet vozidel na CNG. Ve srovnání s Evropou ale ČR ve využívání CNG v dopravě stále zaostává.

"U nás jezdí v současné době 2275 CNG vozidel, z čehož je 295 CNG autobusů," uvedla manažerka ČPU Markéta Schauhuberová. Počet CNG vozidel v ČR se na konci září oproti stejnému období loni zvýšil o téměř 50 procent. "Předpokládáme, že ke konci letošního roku bude v ČR jezdit okolo tří tisíc osobních a užitkových vozidel na CNG, nabídka je totiž opravdu veliká, na českém trhu je k dostání nejméně 30 druhů sériově vyráběných CNG aut," dodala Schauhuberová.

Podle ČPU by v Česku mělo každý rok vyrůst kolem deseti nových plnících stanic CNG. Nejlépe je pokryta Praha. Stanice jsou také na severu a východě Čecha a na severu Moravy. Nejhůře je pokrytý jih Čech a Moravy.
Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi ale ČR stále ve využívání CNG zaostává. Itálie například nabízí řidičům 700 čerpacích stanic na CNG. V Německu je v provozu 835 stanic a v Rakousku 200. Na světě je vybudováno celkem 18.000 stanic CNG a dalších 2600 se plánuje.

"Ve světě dnes jezdí více než 12 milionů CNG vozidel," uvedla Schauhuberová. Jejich obliba roste například v Thajsku, Íránu, Koreji nebo Pákistánu.

Prodej stlačeného zemního plynu by v ČR podle odhadů ČPU letos měl činit přes deset milionů metrů krychlových. V loňském roce se prodalo osm milionů kubíků CNG. Podle odhadu ČPU by tuzemská spotřeba v roce 2020 měla činit 800 milionů kubíků.

Autobusy na CNG provozuje již několik krajů. Například v Karlovarském kraji jich jezdí asi 12 a budou přibývat. Podle Schauhuberové činí roční úspora při provozu jednoho CNG autobusu ve srovnání s dieselovým autobusem zhruba 150.000 Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů