Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zahájena výstava Brána recyklace II.

Zahájena výstava Brána recyklace II.

Informační centrum Skleněný palác
Náměstí Svobody 1, Praha 6 - Bubeneč
Otevřeno pondělí - pátek od 9 do 17 hodin

výstavu pořádá autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s.
a Městská část Praha 6

Výstava Brána recyklace II. vás provede světem recyklace odpadů, ve kterém se běžně pohybujeme, aniž si to třeba uvědomujeme. Výrobky s obsahem recyklátu jsou všude kolem nás. Tato výstava má za cíl propagaci recyklace odpadů a jejich dalšího využití. Výstava začíná 15. října a potrvá do 11. listopadu 2010.

Součástí expozice je téměř sto výrobků denní potřeby vyrobených z recyklovaných materiálů - od těch nejběžnějších, jakými jsou toaletní papír nebo noviny, přes ty méně známé jako jsou například pera z recyklovaných PET lahví až po ty neobvyklé jako je zápisník z tištěných spojů nebo penál vyrobený z plachty nákladního automobilu. "Cílem je ukázat lidem, co vše se recykluje a to od věcí běžné denní spotřeby až po zajímavé výrobky z recyklovaných materiálů. Recyklované výrobky jsou totiž všude kolem nás, jen kolikrát nejsou na první pohled poznat," říká tisková mluvčí společnosti EKO-KOM Šárka Nováková.

Na informačních panelech se dozvíte zajímavé informace o třídění a recyklaci jednotlivých druhů odpadů (papír, sklo, plasty, nápojový karton a kovy), co se s nimi po vytřídění děje a jak se dále zpracovávají.

Instalace výstavy je netradiční a zajímavá a využívá v co největší míře právě recyklované materiály. Vitríny na exponáty jsou vyrobeny z papírových krabic od ovoce, stěny jsou pokryty výrobky, které vznikly zpracováním druhotných surovin. Součástí výstavy je i projekce, kde poběží seriály o třídění a recyklaci odpadu.

Výstava, která mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po užití recyklovaných materiálů v běžném životě, je pro všechny zdarma a je otevřena každý všední den od 9 do 17 hodin. Pro školy je každé úterý a čtvrtek dopoledne připraven vzdělávací program, v rámci kterého si zájemci mohou prověřit své znalosti o třídění odpadů a dozvědět se více o správném třídění a využití odpadů. Po celou dobu konání výstavy bude probíhat také slosovatelná soutěž o zajímavé ceny.

Autorizovaná obalová společnost EKO- KOM vytvořila celorepublikový systém, který zajišťuje třídění, recyklaci a využití obalového odpadu na evropské úrovni. V roce 2009 bylo do systému EKO-KOM zapojeno 20.573 firem vyrábějících nebo dovážejících balené zboží a 5.861 obcí, ve kterých žije 10,39 mil., tj. 98,8 % populace ČR. Základním prostředkem sběru obalových odpadů je sběr do barevných kontejnerů, který je v současné době tvořený více než 190 tisíci kontejnery, především na tříděný sběr papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Každý občan vytřídil v České republice za loňský rok v průměru 35,8 kilogramů odpadu (papíru, skla, plastů a nápojových kartonů). Česká republika tak patří ve třídění a recyklaci obalových odpadů k nejúspěšnějším státům v Evropě.

Kontakt:
Šárka Nováková, tisková mluvčí společnosti EKO-KOM, a.s.,
novakova@ekokom.cz, tel: 602 186 205
www.ekokom.cz
www.jaktridit.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů