Čtvrtek, 28. března 2024

Rozšiřování zásobníků plynu

Rozšiřování zásobníků plynu

Plynárenská skupina RWE během příštích pěti let investuje v České republice zhruba 30 mld. Kč do rozvoje plynové infrastruktury. Na konferenci v Ostravě to řekl předseda představenstva společnosti RWE Martin Herrmann.

Na rozšíření zásobníků v Třanovicích a Tvrdonicích získala RWE Gas Storage letos od Evropské unie 35 mil. eur. Práce již zahájila. Do roku 2012 chce vybudovat celkem 290 mil. m3 nové skladovací kapacity. Celková hodnota této investice je přes 2,2 mld. Kč. Podle RWE Gas Storage by se kapacita zásobníků plynu v ČR do roku 2013 měla zvýšit na 4,3 mld. m3 a pokrývat tak asi polovinu roční spotřeby země. Celková kapacita plynových zásobníků RWE Gas Storage v tuzemsku v současnosti činí zhruba 2,4 mld. m3.

Investovat chce RWE také do výstavby plynovodu Gazela, jehož trasa spojí dvě hraniční předávací stanice - krušnohorskou Horu Svaté Kateřiny s německým Waidhausem. Českou republiku tím napojí na ruský zemní plyn, který má v budoucnu do Evropy proudit zejména takzvanou severní cestou, tedy mimo území Ukrajiny. Další prostředky plánuje skupina vložit do budování plynových propojení s Polskem a Rakouskem. RWE také připravuje stavbu paroplynové elektrárny poblíž Mochova u Prahy o výkonu 1000 megawattů. Město se však obává vlivu elektrárny na životní prostředí v Mochově a jeho okolí.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů