Středa, 24. dubna 2024

Odkališti ve Slovinkách hrozí protržení

Celostátní kontrola skládek odhalila kritický stav odkaliště ve Slovinkách na východním Slovensku. Při silných deštích hrozí protržení hráze a uvolnění statisíců tun kalu s obsahem arzenu. Řešením by měla být sanace z protředků EU.

Odkališti ve Slovinkách hrozí protržení

Kritický stav nádrže

"Na odkališti Slovinky je stav neuspokojivý a při abnormálních deštích může být zvýšené riziko havárie," uvedl OdkalištěAttila Lovász z ministerstva zemědělství. Na možnost ekologické havárie již loni upozornila státní Vodohospodářská výstavba, podle které skládka ohrožuje i nedaleké město Krompachy.

Pokud by se 113 metrů vysoká hráz protrhla, statisíce tun kalu s vysokým obsahem arzenu by podle nich zaplavily některé domy až do třímetrové výšky. Usazeniny jsou zatím suché, při poškození odvodňovacích kanálů a při silných deštích by ale hráz nemusela tlak vzniklého bahna vydržet.

Na dalších 26 skládkách je podle kontrolorů stav uspokojivý a nehrozí žádná rizika ani při neobvykle vydatných srážkách. Nebezpečí údajně nehrozí ani středoslovenské Horní Vsi u Kremnice.

Kdo vyčistí odkaliště?


Kritickou situaci ve Slovinkách chce stát řešit s pomocí fondů z Evropské unie. Majitel odkaliště je totiž v konkurzu a nemá na sanaci hráze peníze. "Dal jsem pokyn, aby do konce prosince byla zveřejněna výzva na prostředky z EU na řešení tohoto problému," uvedl státní tajemník ministerstva zemědělství a životního prostředí József Nagy. Projekty na průzkumné a sanační práce mohou podle Nagye podávat zatím jen neziskové instituce a obce.

Podobné kontroly odkališť a chemických provozů z preventivních důvodů v uplynulých dnech provedli také čeští hasiči. Prozatím nebyly hlášeny žádné mimořádné okolnosti, konečné výsledky prověrek ale budou teprve zveřejněny.

Maďarská výstraha



Červený kal, který před čtrnácti dny unikl z jímky hliníkárny v zapadomaďarské Ajce, zabil devět lidí a na 150 dalších zranil. Jedovatá látka kontaminovala půdu o rozloze asi 40 kilometrů čtverečních a zcela zničila život v jedné řece a jednom potoku. Částečně zasažen byl také Dunaj. Škody se zatím odhadují v přepočtu na asi 1,7 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů