Pátek, 29. března 2024

Nebezpečné kyseliny v kanalizaci čistírny

Včasný hasičský zásah zabránil větší havárii při úniku směsi žíravých kyselin do kanalizace. Událost si vyžádala dva zraněné, uniklé látky skončily v bezpečnostním kontejneru.

Nebezpečné kyseliny v kanalizaci čistírny

Do kanalizace čistírny v areálu jedné z firem v Blovicích na jižním Plzeňsku uniklo dnes dopoledne asi 50 litrů kyseliny. Zdravotníci ošetřili dva lehce zraněné lidi, po ošetření je nechali na místě, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Alena Marešová.

Nebezpečné kyseliny


"Jedná se o látku s názvem Pelox obsahující kyselinu dusičnou a kyselinu fluorovodíkovou. Zaměstnanci podniku okamžitě při zjištění úniku zastavili přečerpávání a jednotky začaly s kontrolou kanalizačních vpustí," uvedla mluvčí.

Kyselina dusičná patří mezi velmi silné oxidační žíraviny, reaguje s bílkovinami a poškozuje tak mimo jiné lidskou pokožku i sliznice. Nebezpečná je i ve formě výparů.

Ještě silnější žíravinou je kyselina fluorovodíková, která je schopná proniknout pokožkou až ke kostem a způsobit jejich odvápnění. Při vdechování vyvolává bronchopneumonii a otok plic.

Únik zastaven


"Další únik látky nehrozí. Podle prvních měření zůstala uniklá látka jen v kanalizaci podniku," uvedla Marešová. Asi 50 litrů kyseliny se do kanalizace v areálu podniku dostalo při přečerpávání cisterny s obsahem 6000 litrů.

Aby mohla být kyselina přečerpána do náhradních nádob, povolali hasiči na místo svůj chemický kontejner ze stanice v Plzni - Košutce. Firma si pak zajistila nádoby, kam pak bude moci nebezpečnou látku přečerpat. O situaci byl informován starosta, zástupce životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů