Pátek, 29. března 2024

Lesní školka se dětem líbí i v dešti

Od září má Česko první lesní školku pro děti, teď běží "testovací jízda". Ministerstvo chce lesní školky přidružit k běžným mateřinkám.

Lesní školka se dětem líbí i v dešti

Místo zdí les a louky, místo hraček kaštany a kůra stromů. Pedagogové ekologické mateřské školy v Toulcově dvoře v pražské Hostivaři se rozhodli, že předškolní výchova může vypadat i jinak. Letos v září otevřeli experimentální školku Lesníček, kde děti tráví celou dobu venku ve volné přírodě. A to za každého počasí.

"Jakmile je rodiče v osm ráno přivedou, rovnou vyrážíme do okolí. Do budovy chodíme jen na chvíli na oběd," říká ředitelka Magdalena Kapuciánová a odvádí třídu tříaž šestiletých dětí dolů do javorového lesa. Je konec října a teplota vzduchu nedosahuje ani deseti stupňů. Když se chumel dětí řítí i se dvěma učitelkami dolů po lesní cestě, náhle se zatáhne a začíná nepříjemně foukat a pršet.

Déšť a vítr jim nevadí

"Ne, nevracíme se. Proč taky? Déšť a vítr k přírodě patří. Děti se učí, že příroda je krásná i v dešti. Navíc všechny jsou dobře oblečené, nemohou promoknout," říká Kapuciánová. Každý rodič musí svého potomka do Lesníčku vodit oblečeného v dvouvrstvých kalhotách a bundě s goretexovou membránou. Na dobu největší zimy chce školka přistavit do areálu maringotku, kde děti přečkají nejhorší chumelenici.

Lesníček je první oficiální lesní mateřskou školou v Česku a je předzvěstí nového způsobu výchovy malých dětí, který přišel ze Skandinávie. Zatím školka funguje jen dopoledne, časem přejde na celodenní výuku.

V osmihektarovém areálu Toulcova dvora jsou kromě lesů a luk k dispozici i výběhy s drůbeží, koňmi, ovcemi, kozami a krávou Jitkou.

"V našem programu se děti učí o zvířatech. Dozvědí se, že ne všechna kuřata jsou žlutá nebo jak nakrmit kozu. Na všechno si můžou sáhnout," říká jedna z učitelek Marta Šušorová. "Často také opouštíme areál a jdeme na delší procházku po naučné stezce k potoku Botiči, děti se učí slaňovat, poznávat stromy a brouky. Nebo rozděláme oheň a opékáme jablka," dodává Šušorová, zatímco hlídá rozdováděnou skupinu dětí. Co chvíli se některé děti shýbnou k zemi, přinesou kus kůry nebo list a všechno kolem nadšeně komentují.

"Nejvíce mě baví, když pečeme jablka na ohni," říká pětiletá Viktorka během pauzy na svačinu. Zima jí prý je, ale jen na obličej. "Nejde jen o to, pobývat v přírodě. Snažíme se celkově o návrat k přirozeným věcem, třeba i co se jídla týká.

Ke svačině si děti nenosí čokolády a sušenky, ale například pečivo, zeleninu a ovoce," říká Kapuciánová. Učitelky, které mají zkušenosti i z běžných školek, tvrdí: "Fungujeme chvíli, takže na hodnocení je brzy. Ale určité rozdíly už pozorujeme."

"Ještě se nestalo, že by některé dítě brečelo, když je tu rodič ráno nechá, jako se to často děje v normální školce. Děti se neperou o hračky, celkově je tu mnohem méně breku a konfliktů. Protože děti jsou zcela zaujaté okolím. Vůně, barvy, vítr, to všechno zaměstná smysly více než čtyři zdi a plastové hračky," dodává učitelka Lucie Kulhavá. Dětský psycholog Vladimír Čapek s filozofií lesní školkou souhlasí. "Dívám se na to pozitivně. Venku se dítě víc vyřádí a je klidnější. Ještě jsem ale neslyšel, že by to někde fungovalo celoročně," konstatuje Čapek.

Zatím jen dopoledne

Před Lesníčkem už koncept lesní školky spustila některá občanská sdružení.

Lesníček je však první ministerstvem oficiálně uznanou lesní mateřskou školou. Pokud se během jejího provozu neobjeví žádné problémy, mateřské lesní školky začnou běžně fungovat vedle klasických školek a rozšíří se po celém Česku.

"Cílem je ověřit bezpečnostní a hygienická opatření, porovnat rozvoj dětí a sledovat případnou úrazovost," říká mluvčí ministerstva Václav Koukolíček. "Pokud se školka osvědčí, zahájíme novelizaci předpisů, která by umožnila zapojení lesních mateřských škol do provozu klasických mateřských škol," dodává Koukolíček.

V Toulcově dvoře zatím probíhá předškolní výchova jen dopoledne, školka je soukromá a platí se dva tisíce korun měsíčně. "Plánujeme, že časem rozšíříme výuku i na odpoledne. Prozatím ale ne, bylo by to totiž finančně příliš náročné," přiznává Kapuciánová.


více foto na obrazem.ihned.cz

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů