Pátek, 29. března 2024

Je solární energie nepřítelem českých domácností?

Je solární energie nepřítelem českých domácností?

V poslední době nás média ze všech stran bombardují zprávami, jak si kvůli využití obnovitelných zdrojů energie budeme muset všichni utáhnout opasky. Výsledkem této mediální palby je nenávist veřejnosti vůči všemu, co souvisí s výrobou čisté elektrické energie. Nejhůře si v pomyslném měřítku popularity momentálně stojí solární energie. Tato situace je však nepovedeným dílem české vlády, jejíž neuvážená rozhodnutí jdou z extrému do extrému.

"Celá tato šlamastika, která nyní zmítá tuzemským fotovoltaickým trhem, je způsobena především výkyvy vlády ode zdi ke zdi. Ta nejdříve nastavila výkupní ceny extrémně vysoko a z fotovoltaiky udělala dotovaný zlatý důl. Nyní tento rozvoj extrémním snižováním cen ničí. Přitom jsme už před léty upozorňovali ERÚ na to, že výkupní cena by měla být rozdílně stanovena pro pozemní a střešní instalace, jako například v sousedním Německu. Zástupci ERÚ argumentovali tím, že chtějí zabránit pokusům o instalaci například na sklenících a garážích," prozradil ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Cílem rozvoje fotovoltaiky měl být především přechod k využití čistých alternativních zdrojů energie z ekologického hlediska. Veřejnost měla být pomalu vedena k ekologickému smýšlení a ke snaze přispět k ochraně životního prostředí využitím obnovitelných zdrojů. "Bohužel došlo k opačnému efektu. Lidé se na adresu obnovitelných zdrojů začínají vyjadřovat velmi kriticky. Při pohledu na moře solárních panelů cítí zášť vůči jejich majitelům. Stejný postoj mají bohužel i k malým instalacím na střechách rodinných domků," poznamenal Mléčka.

Současná hysterie kolem fotovoltaiky poškodí především obyčejné domácnosti. "Tito malí investoři si umísťují panely na střechu domu, aby především snížily účty za elektřinu, nikoli kvůli lukrativním ziskům," zdůraznil člen vedení České průmyslové asociace František Smolka.

Vláda jednala o návrhu, jak zabránit prudkému nárůstu cen energie. Podle dostupných informací z médií bylo toto jednání bouřivé. Především se hovoří o názorové neshodě ministrů ODS a TOP 09. "Podle našich informací by elektřina neměla zdražit o více než 10%. Navíc dotování fotovoltaických elektráren nezaplatí jen spotřebitelé, ale také producenti solární energie skrze novou daň. Část má zaplatit také ČEZ, který se na solárním boomu přiživil nejvíce,"dodal Mléčka.

Vláda chystá novelu zákona, podle které budou podporovány jen střešní systémy. Řadu firem ze solárního byznysu, které se věnovaly pouze velkým projektům, tímto zlikviduje. Už nyní roste počet společností, které avizují ukončení činnosti ke konci tohoto roku. "Společnost HiTechSolar se naštěstí nesoustředí pouze na jeden segment fotovoltaického trhu. Střešní instalace tvoří významnou část našeho obratu. Vítáme tedy skutečnost, že se volná kapacita z desítek MWp přesune na střechy. Jsme připraveni i na extrémně nízké výkupní ceny. Navíc naše know-how využíváme i na zahraničních trzích," sdělil Mléčka.

Kontakt:
Mgr. Lucie Janišová
manažerka PR
HiTechSolar s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů