Pátek, 19. dubna 2024

Rekonstrukce čističky v Harrachově dokončena

Severočeská vodárenská společnost a. s. dokončila v Harrachově rekonstrukci místní čistírny komunálních odpadních vod. Cílem rekonstrukce bylo splnění požadavků legislativy, která stanovuje limity pro vypouštění odpadních vod, zejména zajištění vyšší účinnosti při odbourávání dusíku a fosforu. 

Rekonstrukce čističky v Harrachově dokončena

"Rád bych zdůraznil fakt, že rekonstrukce probíhala za velmi vstřícné spolupráce zhotovitele a provozovatele. Požadavek ochrany životního prostředí, zejména ochrana řeky Mumlavy a požadavek na zachování funkčnosti biologického procesu za velmi rozdílných nátoků na čistírnu byly nadřazeny postupu stavebních prací. Harmonogram dílčích úseků byl v tomto duchu operativně upravován bez dopadu na hlavní termíny," říká Ing. Martin Borovička, generální ředitel společnosti SYNER, s.r.o.

Nároky na čistírnu


Harrachov má přes 1 700 trvale žijících obyvatel, z nich je téměř 1 600 napojených na kanalizaci zakončenou na ČOV. Původní mechanicko-biologická ČOV s kapacitou 9 500 EO (ekvivalentních obyvatel) byla uvedena do provozu roku před rokem 1985. V současnosti na ČOV přicházejí odpadní vody od cca 7 800 EO.

Do tohoto počtu EO jsou započítány znečištěné odpadní vody vypouštěné z provozoven drobného podnikání i z řady ubytovacích a stravovacích zařízení. Většina znečištění přiváděného na ČOV tedy pochází od podnikatelských subjektů.

Novinky rekonstrukce


Pro rekonstrukci byly využity stávající objemy nádrží a stávající objekty ČOV, s cílem zajistit vyšší účinnost při odbourávání dusíku a fosforu. Chemické hospodářství bylo doplněno o trvalé dávkování solí železa pro chemické srážení fosforu, proto byl nově doinstalován zásobník na síran železitý. Součástí rekonstrukce bylo i kalové hospodářství. Došlo k výměně trubních systémů v objektu biologického stupně čištění.

Byly rovněž doplněny nebo rekonstruovány potřebné inženýrské sítě a propojení objektů a doplněna elektro-část a automatizovaný systém řízení technologických procesů. Došlo ke změně řízení procesů, vyšší spolehlivosti a zlepšení kvality čištění odpadních vod. Rekonstrukce ČOV byla prováděna postupně za provozu, bez odstávek.

Stavba má být podle smlouvy dokončena do konce října 2010. Dnes jsou stavební práce dokončeny a jednotlivé soubory mají za sebou komplexní zkoušky. Probíhají celkové komplexní zkoušky včetně doladění řídícího systému, roční zkušební provoz pak bude zahájen v listopadu 2010 po předání zrekonstruované čistírny.

Kontakt:
Ing. Dagmar Haltmarová
Tisková mluvčí
Severočeská vodárenská společnost a. s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů