Pátek, 29. března 2024

MŽP chce za peníze na ochranu přírody stavět dálnice, tvrdí SZ

MŽP chce za peníze na ochranu přírody stavět dálnice, tvrdí SZ

Strana zelených tvrdí, že ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) chce peníze z projektů na ochranu přírody a krajiny údajně přesunout na stavbu dálnic. Dnes o tom informoval server Euro.cz. Podle zelených mají být za šest miliard korun určených mimo jiné na projekty protipovodňových a preventivních opatření v krajině postaveny například protihlukové stěny, které má jinak platit investor. Ministerstvo informace serveru nepotvrdilo.

Podle předsedy zelených Ondřeje Lišky se ministr dopravy Vít Bárta (VV) pyšní úsporami, které vybojoval na dálničních stavbách. "Z velké části jde o ořezání staveb například o protihlukové bariéry či ekodukty. Ty by tedy podle záměru Pavla Drobila hradil jeho resort z peněz určených na ochranu přírody. Tedy žádná úspora pro občany, jen otevření jiné kapsy pro stavební lobby," řekl Liška.

Server uvedl, že informace o záměru Pavla Drobila ministerstvo životního prostředí nepotvrdilo. Liška ministra vyzval, aby tyto pověsti vyvrátil. Byl by to podle něj unikátní tunel do peněz určených mimo jiné na protipovodňovou ochranu. Pokud by se záměr realizoval, byly by tím postiženy také projekty na ochranu ohrožených živočichů či výsadby veřejné zeleně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů