Čtvrtek, 28. března 2024

MOSAIC HOUSE Praha - dokonalá eko mozaika

IMPACT-CORTI představuje první skutečně "zelený" hotel v České republice, který je druhou budovou na světě využívající recyklaci vody a současně rekuperaci tepla z "šedé" odpadní vody

MOSAIC HOUSE Praha - dokonalá eko mozaika

Společnost IMPACT-CORTI představuje svůj aktuální projekt, nový pražský hotel MOSAIC HOUSE, který právě v těchto dnech přechází do ostrého provozu. Tento 4-hvězdičkový hotel s nízkoenergetickým standardem nabízí také služby hostelu s vysokým standardem ubytování. Svým konceptem otevřeného přízemí s barem umožňuje setkávání lidí různých kultur z celého světa, a je tak živou mozaikou v samém srdci historického jádra Prahy.

"MOSAIC HOUSE vznikl kompletní rekonstrukcí a změnou užívání historické budovy. Do rekonstruovaného objektu v památkové zóně Prahy 2 se podařilo implementovat všechny požadované technologie," říká Jürg Zwahlen, předseda představenstva společnosti IMPACT- CORTI. "Přívlastek "zelený" pro MOSAIC HOUSE neznamená jen úsporu elektřiny, plynu a vody, ale také funkční doplnění zeleně na střeše budovy, v okolí budovy i v interiéru," dodává Zwahlen.

"Nejlevnější energie je ta, kterou nespotřebujeme"


Pasivní úspora energie byla v MOSAIC HOUSE zajištěna zateplením pláště budovy a výměnou původních oken za repliky s nadstandardními tepelně-technickými vlastnostmi. Okna jsou osazena čidly, která v případě otevření zajišťují automatické vypnutí topení nebo chlazení. Na osluněných částech budovy byly instalovány žaluzie, které se automaticky přizpůsobují stavu venkovního prostředí.

Aktivní úspora energie spočívá v získávání energie z odpadního tepla technologických zařízení zajišťujících provoz hotelu (např. chlazení, vzduchotechnika aj.) a využitím obnovitelných zdrojů (solární panely).

"Zelené koncepci sluší hospodaření s vodou"


Recyklace odpadní "šedé" vody (tj. vody ze sprch a umyvadel) je jednou z klíčových technologií nového, k přírodě šetrného hotelu. Pitná voda není zbytečně používána tam, kde nemusí, tedy například na splachování WC nebo pro úklid.

V hotelu je instalován dvojitý systém vodovodních a kanalizačních trubek, kde je oddělena voda ze sprch a umyvadel - tzv. "šedá" voda. Tato relativně čistá voda se odvádí do speciálního zařízení, které ji filtruje a čistí. Recyklovaná voda je následně použita znovu při splachování WC nebo jako voda užitková k přívodu studené vody v úklidových komorách.

Toto zařízení zajišťuje efektivní nakládání s vodou a jedná se o první komplexní instalaci v ČR. Úplná technologická novinka - tj. zpětné získávání tepla z odpadní "šedé" vody, byla ihned po svém zrodu implementována do projektu MOSAIC HOUSE, který se tak stává druhým na světě s tímto systémem. Získávání energie probíhá přes výměníky tepla, kdy přitékající odpadní teplá voda ze sprch a umyvadel předehřívá vstupní studenou vodu.

"Zeleň zachovat a doplnit"


Při realizaci se podařilo zachovat oba stávající vzrostlé stromy ve dvoře, přestože bylo povoleno jejich kácení. Původní nepřístupný prostor před budovou byl otevřen, doplněn zelení a dvěma vzrostlými stromy. Osazeny byly také všechny ploché střechy objektu, tj. celkem cca 40 % plochy pozemku. Výsledkem je pozitivní změna mikroklimatu a dodatečná izolace střech.

"Všechny technologie i jejich efektivní souhru a využití řídí sofistikovaný systém měření a regulace," říká vedoucí projektu Miroslava Fišková a dodává: "Tento systém monitoruje také aktuální obsazenost pokojů, stav otevření oken nebo dveří a pak nastavuje optimální parametry vnitřního prostředí každého jednotlivého pokoje. Za každým hostem automaticky zhasíná, resetuje zvolené prostředí na standardní "ekologické" podmínky, ale samozřejmě také umožňuje individuální nastavení v případě přání hosta."

V projektu MOSAIC HOUSE se podařilo propojit nejnovější trendy s tradičními zdroji úspor energií tak, aby byly splněny moderní požadavky na inteligentní budovu, která se plně řídí svým uživatelem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů