Pátek, 19. dubna 2024

Ekologická poradna Veronica míří do ulic

Ekologická poradna Veronica míří do ulic

Pozvánka na tři interaktivní pouliční stánky
1. - 3. listopadu 2010, Brno, spodní část ulice Panská, 9 - 16 h

Největší a nejstarší česká ekologická poradna Veronica míří v prvních listopadových dnech představit své služby i řešená téma blíže brněnské veřejnosti. Na tři dny opustí svoji stabilní adresu v Domě ochránců přírody na Panské 9 a promění se v interaktivní pouliční stánek s nabídkou zábavy i poučení. Každý den mezi 1. a 3. listopadem, vždy od 9 do 16 h se bude poradna prezentovat na rohu Panské a Masarykovy ulice. A každý den se zaměřením na jiné aktuální téma.

"Na našich stáncích bude jak možnost konzultací se zkušenými poradci a poradkyněmi, tak jedinečná příležitost vyzkoušet si zábavný vědomostní eko-poradenský kvíz a projít si mapu Brna optikou sběrných dvorů, správkáren, zdrojů pitné vody z kohoutku či odběrných míst tzv. bio-bedýnek." popisuje program stánků organizátorka Romana Košťálová z Ekologického institutu Veronica, provozovatele ekologické poradny Veronica.

Ta existuje a rozvíjí svoji nabídku od roku 1991 a zhruba od roku 1997 i jako služba Zelený telefon města Brna. Tentokrát tedy na ulici, kdy každý den bude pouliční eko-poradenský stánek pokrývat jedno aktuální téma:

Pondělí 1/11: Nápady, ne odpady!

Třídění odpadů se stalo pro většinu z nás synonymem pro ekologické chování. Překvapivým faktem se ale může stát, že tato vytříděná množství odpadů v ČR tvoří pouhých 13 % celkového vyprodukovaného množství odpadu na jednoho českého občana a rok. Zbytek odpadu je skládkován či pálen. Přitom např. v Rakousku už dnes materiálově využívají kolem 50 % komunálního odpadu. Všichni ze své zkušenosti víme, že už při samotném nákupu můžeme velmi ovlivnit množství odpadků končící v odpadkovém koši či třídících kontejnerech. Leckdo z kolemjdoucích proto může být v pondělí překvapen reakcí poradců "Třídíte odpad? Ano? Tak to je špatně!" apelující na to, že nejlepším přístupem k odpadům je ten, aby žádný odpad nevznikl.

Úterý 2/11: O vodě bez obalu

"S otázkou 'Kupujete si balenou vodu?' budeme oslovovat brněnskou veřejnost a chceme diskutovat proč. Ve většině případů tím totiž jen zbytečně zatěžujeme životní prostředí dopravou a odpadem, obtěžujeme se s nošením těžkého nákupu a plýtváme penězi. Voda z obchodu totiž není zdravější ani bezpečnější než voda z kohoutku." popisuje úterní záměr pouliční ekologické poradny poradkyně Monika Vokálová. Na informačním poradenském stánku se bude též probírat kde lze v okolí Brna najít studánky, kde si natočit kojeneckou vodu či ve kterých restauracích nabízejí čistou vodu z vodovodu. "Doufáme, že se s námi lidé podělí i o svoji zkušenost, kam pro pitnou vodu v brněnských ulicích." doplňuje Vokálová.

Středa 3/11: Chytrá energie - prima klima.

Globální změna klimatu je aktuálním, ale pro mnohé nesrozumitelným a abstraktním tématem. Jeho osvětlování široké laické i odborné veřejnosti se věnuje i Ekologický institut Veronica. V praxi ekologického poradenství zejména ve spojení s využitím úspor energie a obnovitelných zdrojů. "Klimatické změny se totiž jasně projevují i na lokální úrovni a kromě důrazu na odpovědná politická opatření musíme podporovat i drobnější kroky jako je snižování spotřeby energie v domácnostech či stavitelství," vysvětluje ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová. Mottem stánku bude "Víme jak ochránit klima na úrovni jednotlivce, obce, regionu i republiky. Přidejte se." Aktivity na stánku nabízené budou zaměřené krom jiného např. na porovnávání rozdílu spotřeby elektřiny běžné žárovky a ledky či kolik emisí oxidu uhličitého vyprodukuje při dopravě bedna banánů z Equadoru a bedna jablek z moravského sadu.

"Od roku 1991 se Veronica stala nejstarší ekologickou poradnou v České republice. Od počátku je naším cílem preventivní ochrana životního prostředí. Nabízíme rady, analýzy i dlouhodobější konzultace." popisuje ekologickou poradnu Veronica její vedoucí, Petr Ledvina.

Poradna má otevřeno má všechny pracovní dny. Od pondělí do čtvrtka od 9 do 18 hodin. V pátek od 9 do 14. Dotazy lze klást osobně (Dům ochránců přírody, Panská 9), telefonicky (542 422 750) i emailem (veronica@veronica.cz).

Návštěvníci a návštěvnice mají k dispozici rozsáhlou knihovnu a studovnu s bezdrátovým připojením na internet. "Součástí naší ekoporadny je i obchůdek se širokou nabídkou začínající tématickými knihami, pokračující přes mošty a čaje z Bílých Karpat a zdaleka nekončící u hraček z chráněných dílen, ptačích budek či třeba domácího kompostéru." popisuje doplňkovou aktivitu ekologické poradny Veronica poradkyně Vendula Tomková a dodává: "V listopadu v ekoporadně otevřeme ekologický antikvariát Zelený sysel."

Kromě všeobecného poradenství Veronica nabízí i specializované poradny zaměřené na přírodní zahrady, studánky, ekologické stavění, pasivní domy, dotační program Zelená úsporám a udržitelný rozvoj. Specializované poradny jsou součástí tématicky zaměřených projektů podpořených několika donory. Ekologická poradna Veronica splňuje standardy Sítě ekologických poraden (STEP) a je partnerem projektu Síť environmentálního poradenství v Jihomoravském kraji, který je spolufinancován Jihomoravským krajem, Státním fondem životního prostředí, Ministerstvem životního prostředí ČR.

Kontakt:
Romana Košťálová, organizátorka akce, tel.: 777 323 762
Petr Ledvina, vedoucí ekologické poradny, tel.: 542 422 757

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů