Čtvrtek, 28. března 2024

Petrolejáři a výrobci biopaliv se přou o přidávání biosložek

Petrolejáři a výrobci biopaliv se přou o přidávání biosložek

Tuzemští petrolejáři se snaží do zákonů prosadit nový článek, takzvanou třetí osobu, na kterou by rafinerie, dovozci a další distributoři pohonných hmot mohli přehrát povinnost plnit minimální podíl biosložky v palivech. Píše to týdeník Euro ve vydání, které vyjde v pondělí. Výrobci biopaliv jsou proti, nová úprava by podle nich vytvářela další prostor pro daňové úniky. Miliardové podvody s pohonnými hmotami přitom celníci řeší už nyní, připomíná Euro.

Podle petrolejářů zavedení "třetí osoby" přispěje k naplnění závazku nahradit do roku 2020 deset procent motorových paliv obnovitelnými zdroji, píše týdeník. "Hrozí fiktivní vykazování biopaliv a obrovské nebezpečí daňových úniků," varuje ale výkonný ředitel Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič.

Šéf České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) Ivan Ottis ovšem oponuje, že výrobci, dovozci a distributoři pohonných hmot by si jako "třetí osoby" museli najít spolehlivé partnery. "Navíc povinnost dodržet zákonný podíl biopaliv by v důsledku zůstala na nás. Celnímu úřadu budeme dokazovat, že jsme ji splnili - částečně prostřednictvím třetí osoby," uvedl.

ČAPPO se při obhajování existence nových subjektů odvolává na Německo, které tuto praxi zavedlo před rokem. Německo má ovšem s podílem 6,25 procenta biopaliv v pohonných hmotách před Českem náskok. Česká republika se po červnovém navýšení limitů biosložek v naftě a benzinu dostala na 4,22 procenta, letos tak nedosáhne plánovaného cíle 5,75 procenta.

Přestože meziresortní komise pro biopaliva zavedení "třetí osoby" nepodporuje, petrolejáři dál tlačí na její legislativní ukotvení. Příležitost skýtá brzké otevření zákona o ovzduší, do něhož musí ČR do konce letošního roku promítnout dvě unijní směrnice k biopalivům, píše Euro. "Pro stát je zavedení třetí osoby jednoznačně nevýhodné a makroekonomické dopady jsou negativní," upozornil Jevič v dopise ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi (ODS).

"Pro nás je klíčové především přijetí obou evropských směrnic. Aby nebylo ohroženo, nebude aktuální novela problematiku třetích osob řešit," řekl Euru Kocourek. Potvrdil také, že se dál bude o této věci jednat, aby se podařilo najít optimální řešení. Sdružení pro výrobu bionafty se "třetím osobám" brání i kvůli obavě, že přispějí k silnějšímu dovozu biopaliv na úkor tuzemské produkce. "Tím by se ztrácely přínosy zavádění biopaliv, které spočívají v podpoře českého zemědělství a průmyslu," uvedl Jevič.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů