Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prezident ČR Václav Klaus včera navštívil Ministerstvo životního prostředí

V úterý 9. listopadu 2010 navštívil prezident ČR Václav Klaus Ministerstvo životního prostředí, kde se seznámil s plněním prioritních záměrů a s konkrétními opatřeními ministra ŽP Pavla Drobila.

Prezident ČR Václav Klaus včera navštívil Ministerstvo životního prostředí

"V této budově jsem byl naposledy před 14 lety," zavzpomínal prezident Václav Klaus. Při dnešním setkání s ministrem Pavlem Drobilem na půdě Ministerstva životního prostředí hovořili o plnění prioritních záměrů a konkrétních projektech. Panu prezidentovi byli také představeni lidé z vedení ministerstva.

Ministr Drobil pana prezidenta informoval i o zahájené debyrokratizaci ekologické legislativy resortu a o snižování administrativní zátěže podnikatelů, jejíž první část je právě nyní ukončena a která by měla přinést pro nastávající období stamiliónové úspory.

Například to, že podniky nebudou muset zpracovávat plán odpadového hospodářství přinese úsporu zhruba 200 miliónů korun a zavedení on-line systému přepravy nebezpečných odpadů by mělo za rok uspořit 320 miliónů korun. "Cílem musí být efektivní a účinná ochrana životního prostředí při udržení konkurenceschopnosti českých podniků a průmyslu," říká ministr Pavel Drobil.

Snižuje se byrokracie a záměrem je i efektivně fungující ministerstvo, proto resort zeštíhluje. Pro rok 2011 se bude uplatňovat stanovené 10% snížení mzdových prostředků oproti roku 2010 a k dnešnímu dni je již zrušeno 290 pracovních míst.

Na setkání se také probíraly některé aktuální otázky jako například jednání o klimatu v mexickém Cancúnu, které se koná na přelomu listopadu a prosince. "Česká republika bude prosazovat provedení analýzy dopadů na ekonomiky jednotlivých států a větší zapojení velkých světových ekonomik USA a Číny do procesu změn, aby byla zachována konkurenceschopnost Evropy," podotkl k tématu ministr Pavel Drobil.

Na závěr návštěvy daroval ministr prezidentovi odrůdu rododendronu vyšlechtěného Výzkumným ústavem Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích u Prahy a Atlas krajiny České republiky.

Jarmila Krebsová
tiskové odd. MŽP - odbor vnějších vztahů

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů