Sobota, 20. dubna 2024

Proč lidé nerecyklují zářivky? Na internetu si každý může najít své sběrné místo!

Dle výsledků letošního průzkumu agentury Markent v polovině případů skončí nefunkční zářivky z domácností v komunálním odpadu. Jejich odevzdání k recyklaci je dnes však již velmi snadné.

Proč lidé nerecyklují zářivky? Na internetu si každý může najít své sběrné místo!

Vysloužilá elektrozařízení odevzdává k recyklaci přibližně třetina českých domácností. V případě lineárních a úsporných zářivek je to dokonce o něco více, ale stále asi polovina respondentů uvádí, že bez rozpaků vyhodí nefunkční zářivku do směsného komunálního odpadu. "To zřejmě souvisí i s tím, že si lidé stále neuvědomují skutečné přínosy zpětného odběru pro životní prostředí," říká Alexandr Hanousek za EKOLAMP. "V letech 2005 až 2009 investoval EKOLAMP do recyklace, rozvoje sběrné sítě a vzdělávacích projektů 218 milionů korun. Je to přímá investice do životního prostředí," shrnuje Hanousek. Jeho slova potvrzuje i fakt, že materiálové využití dosahuje u zářivek až 94 %, a navíc se při jejich odborném zpracování do životního prostředí nedostane ročně několik desítek kilogramů toxické rtuti.

Ať recyklují ti druzí


sberne misto"Řada lidí si stále asi říká, že když oni vyhodí tu jednu zářivku, tak se nic vážného nestane. Ale když to pak udělá každý, tak se to na životním prostředí projeví" říká Hanousek. Aby se situace zlepšila, začala společnost EKOLAMP od loňského září rozvíjet nový model sběru pro domácnosti. "Snaha přiblížit sběrnou síť lidem je hlavním trendem zpětného odběru malých elektrozařízení. Čím větší město, tím kratší vzdálenosti, kam je člověk ochoten s nefunkční zářivkou jít," vysvětluje Hanousek důvody vzniku sítě malých sběrných nádob. Sběrné dvory jsou pro odevzdání malé zářivky pro občany daleko a mobilní sběry probíhají jen někde a jen občas. Podle výzkumů je tak vhodnější zřizovat stacionární místa zpětného odběru tam, kam jsou lidé zvyklí chodit i za jiným účelem.

Kde je pro mě to nejlepší sběrné místo?


Nová síť malých sběrných nádob se proto začala budovat zejména v obchodech, na úřadech, ve školách či ve firmách. K dnešnímu dni bylo v Česku instalováno bezmála tisíc malých sběrných nádob a další tisíce budou instalovány v příštích letech. Nádoby jsou určeny pro zpětný odběr úsporných kompaktních zářivek, výbojek, lineárních zářivek do délky 40 cm a světelných zdrojů obsahujících LED diody. Aktuální seznam sběrných míst dle jednotlivých krajů a informace o jejich otevírací době naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů