Pátek, 29. března 2024

Chceme být vidět - Fotografická soutěž pro školy

Chceme být vidět - Fotografická soutěž pro školy

Občanská sdružení Oživení, Pražské matky a Nadace Partnerství dnes vyhlásily fotografickou soutěž pro školy s názvem "Chceme být vidět"1). Soutěž je součástí týdenní kampaně za větší viditelnost a bezpečnost chodců a cyklistů v temných podzimních a zimních měsících. Zaměřuje se zejména na školní děti2) a propaguje používání reflexních prvků jako nezbytné a důležité součásti oblečení, zavazadel či kol, která mnohdy může chodci nebo cyklistovi zachránit život.

Soutěž "Chceme být vidět" je součástí celostátního programu Bezpečné cesty do školy, který bezpečnému, šetrnému a zdravému cestování do školy poskytuje metodickou a finanční podporu. Již téměř 50 škol v ČR tak díky němu uskutečnilo svůj projekt Bezpečných cest a zajistilo školákům bezpečnější a atraktivnější pěší či cyklistickou dopravní infrastrukturu v okolí škol3).

"V České republice ještě stále není samozřejmostí používat v každodenním životě reflexní prvky nebo doplňky jako běžnou součást oděvu. Chodec či cyklista přitom není bez reflexních prvků za šera téměř vidět, a je tak vystaven většímu riziku střetu s automobilem. Cílem naší kampaně je seznámit veřejnost s reflexními materiály a doplňky, jejich významem a používáním a ukázat, že i reflexní prvky mohou být takzvaně IN," vysvětluje Petra Lukešová ze sdružení Oživení.

V rámci soutěže "Chceme být vidět" mají děti za úkol vyfotografovat sebe, svého spolužáka, učitele či člena rodiny - jak pózuje nebo jde pěšky, jede na kole, bruslích či koloběžce - vybaveného originálním způsobem do tmy, tj. s použitím reflexních doplňků či prvků na oblečení. Nejoriginálnější 3 fotografie budou odměněny zajímavými cenami (1. - koloběžka, 2. - batoh, 3. - indukční blikačka). Malý dárek však získá každý účastník v podobě hezké reflexní visačky švédské firmy Glimmis, reflexních samolepek a pásek. Soutěžní fotografie budou průběžně zveřejňovány na stránkách www.bezpecnecestydoskoly.cz. Školy mají možnost přihlašovat se do soutěže do 26. 11. 2010, termín pro odevzdání soutěžních fotografií je 17. 12. 2010. Vyhlášení vítězů a předání cen proběhne v druhém lednovém týdnu roku 2011.

"Přívěsky Glimmis pocházejí ze Švédska, kde je s úplnou samozřejmostí nosí děti, dospělí i senioři. Zvyšují viditelnost chodce z 30 na 125 m, což je již dostatečná vzdálenost na to, aby řidič automobilu stačil správně zareagovat. Na českém trhu je kvalitních reflexních doplňků stále nedostatek a většina z nich je jak pro děti, tak pro dospělé neatraktivní. Proto jsme se rozhodli dovážet přívěsky Glimmis, které jsou vyrobeny z velmi kvalitních reflexních materiálů a navíc jsou k dostání v mnoha tvarech a barvách. Věříme, že tak můžeme přispět ke zvýšení bezpečnosti na našich komunikacích," tvrdí Barbora Konečná, zástupkyně firmy Bonobos, s.r.o. dovážející přívěsky do ČR.

"V České republice zemřelo v loňském roce 157 chodců a 72 cyklistů. V porovnání s nejvyspělejšími státy EU je to třikrát až pětkrát více4). Počet usmrcených osob v ČR je navíc ve skutečnosti vyšší, neboť naše statistiky udávají počty obětí, které zemřou do 24 hodin po nehodě (na rozdíl od evropských, které sledují a evidují tyto případy do 30 dnů po nehodě). Podle evropské databáze dopravních nehod CARE umírá nejvíce chodců právě v zimních měsících. Věříme proto, že tato kampaň je jedním ze střípků, které napomohou odvrátit nebezpečí, které číhá na ty nejzranitelnější z nás ve tmě," uzavírá Jarmila Johnová z o. s. Pražské matky.

Přílohy:

Vyhlášení soutěže: www.nadacepartnerstvi.cz//local/www-upload/napcz/files/2010/TZ_prilohy/doprava/Chceme_byt_videt/vyhlaseni_soutez.pdf

Ilustrační fotografie: www.nadacepartnerstvi.cz

Statistiky nehodovosti v ČR v roce 2009: www.nadacepartnerstvi.cz//local/www-upload/napcz/files/2010/TZ_prilohy/doprava/Chceme_byt_videt/statistiky-nehod-2009.pdf

Více informací o programech podpory Bezpečných cest do školy naleznete na www.nazelenou.cz a www.prazskematky.cz

Kontakty:
Petra Lukešová, tel.: 776 769 331, petra.lukesova@oziveni.cz, Oživení, o.s.
Jarmila Johnová, tel.: 721 761 474, jarmila.johnova@prazskematky.cz, Pražské matky, o.s.
Radek Patrný, tel.: 774 676 139, radek.patrny@nap.cz, Nadace Partnerství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů