Úterý, 16. dubna 2024

Evropská komise otevřela program rozsáhlých investic do inovativních nízkouhlíkových technologií

Evropská komise otevřela program rozsáhlých investic do inovativních nízkouhlíkových technologií

V úterý 9. listopadu 2010 vypsala Evropská komise první výzvu k předkládání návrhů v rámci největšího světového programu investic do demonstračních projektů v oblasti nízkouhlíkových technologií a obnovitelných zdrojů energie. Iniciativa je známá pod názvem NER300 a vyčlení významnou finanční podporu nejméně na osm projektů zaměřených na technologie zachycování a ukládání uhlíku a nejméně na 34 projektů zaměřených na inovativní technologie pro obnovitelné zdroje energie.

Cílem této iniciativy je podpořit rozvoj nízkouhlíkového hospodářství v Evropě, vytvořit nová "zelená" pracovní místa a přispět k dosažení ambiciózních cílů EU v oblasti změny klimatu. Na realizaci tohoto programu spolupracuje s Evropskou komisí také Evropská investiční banka (EIB).

Název "NER300" je symbolický. Financování tohoto programu se bude provádět z prodeje 300 milionů emisních povolenek, které evropský systém pro obchodování s emisemi (EU ETS) uvolní z rezervy pro nové účastníky na trhu (New Entrants Reserve - NER). Při současných tržních cenách emisních povolenek tato iniciativa reprezentuje hodnotu 4,5 miliardy EUR, a je tak největším programem svého druhu na světě.

Celý program by měl přitáhnout investice v hodnotě více než 9 miliard EUR, protože výrobní a provozní náklady projektů zaměřených na zachycování a ukládání uhlíku a na obnovitelné zdroje energie budou z NER300 financovány až do výše 50% a zbývající polovinu finančních prostředků poskytnou investoři a členské státy. Záměrem je, aby v každém členském státě byly financovány nejméně jeden a nejvýše tři projekty. Finanční prostředky z iniciativy NER300 se mohou kombinovat i s financováním z jiných nástrojů EU, včetně strukturálních fondů a Fondu soudržnosti.

Společnosti, které mají zájem předložit návrhy projektů, jejichž financování bude zajištěno v rámci iniciativy NER300, musí však nabídku podat nejprve na vnitrostátní úrovni - tedy Ministerstvu životního prostředí a to v termínu do 9. února 2011. O finálním výběru projektů se bude rozhodovat na úrovni EU prostřednictvím Evropské investiční banky a konečný termín k předložení návrhů je pro všechny členské státy stanoven na 9. května 2011.

Podrobné informace o podmínkách podání žádosti včetně adresy pro jejich zaslání je možné stáhnout na: ec.europa.eu

Kontaktními osobami za Českou republiku jsou pracovníci Odboru změny klimatu Ing. Helena Hůlová:helena.hulova@mzp.cz a Ing. Ondřej Boreš: ondrej.bores@mzp.cz.


pěkný zbytek dne přeje

Jarmila Krebsová
tiskové odd. MŽP - odbor vnějších vztahů

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů