Pátek, 19. dubna 2024

Šéfka Arevy: Dětské nemoci jsou za námi, teď chceme Temelín

Na odchodu? Šéfce francouzského energetického gigantu Areva Anne Lauvergeonové letos vyprší desetiletý mandát. Její setrvání ve společnosti se v současné době jeví spíše nepravděpodobné.

Šéfka Arevy: Dětské nemoci jsou za námi, teď chceme Temelín

Atomová Anna, takovou přezdívku si vysloužila šéfka francouzské energetické společnosti Areva Anne Lauvergeonová. Tato jedenapadesátiletá dáma totiž zastává jako jediná žena ve světě pozici generální ředitelky energetické společnosti. Za dobu téměř desetiletého působení Lauvergeonové ve vedení vyrostla Areva v největšího světového hráče v atomovém byznysu. Mimo jiné je to jedna z trojice společností, které se nyní ucházejí o tendr na Temelín.

Mezi poslední úspěšné obchody šéfky Arevy patří důležitý kontrakt na dodávku 20 000 tun uranu za 3,5 miliardy dolarů (63 miliard dolarů) čínské skupině CGNPC. Dohodu podepsaly strany při návštěvě čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa v Paříži. Další kontrakt na recyklaci a nakládání s jaderným odpadem s čínskou státní atomovou korporací je v dohledu. Také proto francouzská média popisovala návštěvu čínské hlavy státu jako Vánoce pro francouzský energetický gigant. Čína je i v energetice, stejně jako v jiných oborech, magnetem pro investory, protože v ní shledává velmi perspektivní trh. Svou šanci tam vidí i Lauvergeonová.

"V současné době stavíme dva reaktory typu EPR v čínské provincii Kuang-tung. Práce probíhají perfektně a vypadá to, že se nám je podaří dostavět během 46 měsíců. Díky tomu máme výbornou vyjednávací pozici pro jednání o dalších dvou blocích," řekla šéfka Arevy pro francouzské rádio BFM před dvěma týdny.

Výkonné reaktory nejen pro Temelín

"Esem v rukávu" francouzské společnosti je podle jejího vedení právě stavba reaktoru EPR, jehož výhodou je vysoký výkon. Kapacita jednoho bloku je 1600 MW, pro porovnání: jeden blok Jaderné elektrárny Temelín disponuje kapacitou 1000 MW. Jenže tento reaktor má i své stinné stránky. Jediný, kdo ho umí postavit, je Areva, a ani ta to neumí dokonale. První reaktor tohoto typu začala stavět ve Finsku v rámci elektrárny Olkiluoto. Stavba započala v srpnu 2005 a původní datum jejího dokončení bylo určeno na rok 2009. Po mnoha průtazích a odkladech se toto datum posunulo na rok 2013. Lauvergeonová teď kudy chodí, tudy vysvětluje, že si na finském reaktoru vychytali všechny dětské nemoci a nyní by mělo všechno jít jako na drátkách.

Stejný typ reaktoru nabízí Areva i v tendru o dva nové bloky Temelína, kde soupeří s americkým Westinghousem a ruským Atomstrojexportem. Podle expertů celý problém vězí v tom, že se v Evropě téměř celou lidskou generaci jaderné elektrárny nestavěly. Jednou z posledních atomovek byl předtím právě Temelín. To je prý důvod, proč jsou firmy nezkušené a musejí začínat od začátku.

Příklad pro fyzikálně nadané ženy

I když ne všechny kroky Lauvergeonové byly správné, jako šéfka akciové společnosti s devadesátiprocentním státním podílem si nevede špatně. Za jejího působení vzrostly Arevě příjmy z jaderné energie v Evropě třikrát, v USA dokonce pětkrát. Příjmy společnosti se od roku 2005 zvýšily o 39 procent na 8,5 miliardy eur (210 miliard korun). Dluh Arevy však nabobtnal na 29,3 miliardy eur, při tržní kapitalizaci 11,9 miliardy eur. Areva tak musela jednat o navýšení kapitálu. Včera oznámila, že rekapitalizace společnosti se uskuteční do konce roku.

Zásluhy Lauvergeonové ohodnotila i média. Časopis Forbes jí v žebříčku nejvlivnějších žen přisoudil 24. místo a ve stejném srovnání deníku Financial Times obsadila 15. místo. Podle svých slov je jejím cílem udělat z energetiky také ženskou doménu a motivovat mladé ženy, aby následovaly jejího příkladu. "Můj první šéf mi řekl, že nejlepší místo pro ženu je doma," svěřila se. "To bylo před 22 lety, ale stále je na čem pracovat," sdělila deníku Financial Times manažerka, která nyní šéfuje 79 000 zaměstnancům. Lauvergeonová má doktorát z fyziky a předchozí zkušenosti z politiky (byla spolupracovnicí prezidenta Mitterranda). V minulosti také vedla Komisi pro atomovou energii, která ze 79 procent vlastní Arevu.

Od počátku listopadu je v sídle Arevy, 184metrové budově v pařížské čtvrti La Défense, přítomna komise, která vybírá následníka Lauvergeonové. Té totiž v červnu příštího roku vyprší desetiletý mandát. Není vyloučeno, že Lauvergeonová povede Arevu i nadále, ale příliš pravděpodobné to v současné době není. Především vzhledem k jejím špatným vztahům se státním energetickým gigantem EDF a k protikladným výsledkům Arevy.

AUTOR: Kateřina Vaidišová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů