Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Vysočině lidé v říjnu odevzdali k recyklaci skoro 4400 mobilů

Na Vysočině lidé v říjnu odevzdali k recyklaci skoro 4400 mobilů

Obyvatelé Vysočiny odevzdali během října k recyklaci skoro 4400 nepotřebných mobilních telefonů. Nejzachovalejších 300 mobilů bylo repasováno a věnováno dětem v adoptivních a pěstounských rodinách. Akce byla součástí dlouhodobého projektu Věnuj mobil společnosti Asekol. Dosud se do něj zapojovala hlavně města a instituce. Na Vysočině se sběr poprvé týkal celého kraje, řekl dnes novinářům regionální manažer Pavel Peroutka.

"Akci považujeme za úspěšnou. Odeslané mobily by totiž jinak s největší pravděpodobností dřív nebo později skončily v popelnici," uvedl Peroutka. Podle statistik se mobily skoro netřídí, ačkoliv jejich prodej rychle stoupá. "V České republice je nyní evidováno víc než 13 milionů telefonních čísel a ročně se prodává zhruba 2,5 milionu nových přístrojů," přiblížil Peroutka. V domácnostech, na úřadech a ve firmách teď leží asi osm milionů nepoužívaných mobilů.

Recyklovat lze až 80 procent mobilního telefonu. Díky mobilům vybraným na Vysočině nemusí být vytěženo 71 kilogramů mědi, 1,5 kilogramu stříbra a 151 gramů zlata. Recyklace navíc ochrání přírodu před jedovatými látkami, jako je olovo, arsen nebo šestimocný chrom, doplnil Peroutka.

Z projektu Věnuj mobil teď mají užitek i děti vychovávané v náhradní péči. Na Vysočině funguje 245 náhradních rodin s 339 dětmi. Po říjnovém sběru může získat starší telefon skoro každé z nich. "Všechny děti je ale nepotřebují, některé jsou na to ještě malé," řekl Aleš Dietrich ze sdružení Pěstounské rodiny kraje Vysočina. Podle něj budou mobily vítaným vánočním dárkem. "Ne každá rodina si může dovolit koupit drahý mobilní telefon. Většinou se dědí po starším sourozenci a nový mobil dostane dítě jen při zvláštní příležitosti," uvedl. Bez mobilu si prý děti ve škole připadají trochu méněcenné. "Doba je taková. Nevím jestli je to úplně šťastné nebo ne, ale je to tak," konstatoval.

Asekol se zabývá sběrem určitých druhů elektroodpadu, například výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky. Recyklace tohoto odpadu na Vysočině loni stoupla o 11 procent na 971 tun. Na jednoho obyvatele připadlo v průměru 1,88 kilogramu, zatímco v celé zemi to bylo 1,64 kilogramu. V tomto roce se v kraji očekává zvýšení objemu recyklovaného elektroodpadu o pětinu. Do příštího jara bude na Vysočině rozmístěno 120 kontejnerů na sběr baterií a elektrozařízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů