Pátek, 29. března 2024

PPF se snaží získat ekotendr spoluprací s americkou CH2M Hill

PPF se snaží získat ekotendr spoluprací s americkou CH2M Hill

Do boje o získání miliardové zakázky na odstranění starých ekologických zátěží přivedla skupina PPF americkou společnost CH2M Hill, která je podle objemu provedení prací světovou jedničkou v sanaci poškozených území. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN).

Podle informací LN konsorcium PPF Advisory minulý týden uzavřelo s CH2M Hill dohodu, že v případě vítězství PPF Advisory v tendru se stane subdodavatelem při sanaci škod. "Potvrzuji existenci smluvního vztahu. Společnost CH2M Hill se stane naším subdodavatelem," uvedl mluvčí PPF Milan Tománek s tím, že podrobnosti dohody jsou důvěrné.

Američané by podle deníku měli převzít praktickou likvidaci ekologických škod, tedy část, kterou měl původně dělat německý partner konsorcia Ecosoil Süd. Ten však na podzim zbankrotoval.

PPF Advisory, které bylo ze soutěže už dvakrát vyřazeno a stále bojuje o účast v tendru, chce díky spolupráci s americkou firmou zvýšit naději, že se mu podaří zvrátit pro ně zatím nepříznivý vývoj této veřejné zakázky, píše list.

Neznámou podle LN zůstává, jak se k přizvání Američanů postaví ministerstvo financí, které zakázku vypsalo, a antimonopolní úřad, jenž na celé výběrové řízení dohlíží. V současné době prý ani jeden úřad o spolupráci PPF s americkou firmou neví.

Výběrové řízení je nyní z podnětu antimonopolního úřadu zastavené a čeká se na výsledek prošetření stížnosti PPF.

Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči tak zůstala Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services, což je 100procentní dcera finanční skupiny J&T.

Dnešní LN, ale i Hospodářské noviny upozornily na to, že 21 procent konsorcia Marius Pedersen kontroluje rakouská investiční skupina Vienna Capital Partners (VCP). Ta má mimo jiné významný podíl ve firmě Kapsch, provozující v ČR dálniční mýtný systém.

MF vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun. Samotnou cenu MF nechce kvůli běžícímu tendru zveřejnit. Ministerstvo životního prostředí vypracovalo analýzu, z které podle Lidových novin vyplývá, že by hodnota zakázky mohla být dokonce nižší než 40 miliard korun.


Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů