Pátek, 29. března 2024

Rodinný dům vzdorující povodni

Zajímavé řešení domu, kterému neuškodí povodeň, nabízí inženýr architekt Jozef Seman. Jeho návrh získal druhou cenu v soutěži o dům budoucnosti, kterou pořádala společnost Wieneberger.

Rodinný dům vzdorující povodni

Inženýr architekt Jozef Seman přišel s projektem jednoduché stavby, která je zdvižená o jedno patro a tím vzniká volné přízemí, jímž voda jenom proteče a samotné obytné prostory zůstanou nedotčeny. Volné přízemí dům izoluje nejen od povodní, ale také od dalších negativních vlivů prostředí, jako jsou: přízemní ozon, radon či prach. Dům je navržen z pevných a voděodolných materiálů: betonu, cihel, a je možné ho realizovat ve dvou variantách. První je luxusní s výtahem, střešní zahradou, solárními panely a druhá kompaktní, bez nadstandardního technického vybavení a bez výtahu. Výhodou tohoto domu je také to, že je možné jej použít jako samostatně stojící nebo dvojdomek či jako řadovou zástavbu. Užitková plocha domu je 160 metrů čtverečních, obestavěný prostor 1050 metrů čtverečních a zastavěná plocha 112,5 metrů čtverečních.

ARCHITEKTONICKÝ KONCEPT A DISPOZICE

Hmotová skladba objektu je rozdělena na dvě části, které se vzájemně funkčně i materiálově prolínají. Obytnou část objektu tvoří kompaktní stavební forma, která je v posledním podlaží zúžená a je celá, kromě posledního podlaží, z jižní strany prosklená. Výrazným prvkem této formy je stěna s povrchovou úpravou bílé omítky, která z jižní a severní fasády působí jako jakási vlna a prochází všemi podlažími. Tuto hmotu podepírají stěny s páskovou povrchovou úpravou z programu Porotherm. Kontrast těchto dvou materiálů spolu s prolínáním obou hmot dává domu dynamický výraz při minimálním členění hmoty objektu, které by mohlo vést ke zvýšení energetické náročnosti.

01 >
Jde o jednoduchou stavbu, která je zdvižená o jedno patro a tím vzniká volné přízemí, jímž voda jenom proteče a samotné obytné prostory zůstanou nedotčeny

Přízemní podlaží je na vnějším půdorysu 10,5 x 10,5 m. Je to otevřený prostor, který hlavně izoluje obytnou část domu od vnějších škodlivých vlivů. Dále je zde parking pro dvě velká a dvě malá vozidla, vstup do výtahu (ten je možné v případě povodně hermeticky uzavřít) a místnost pro nádrže uskladňující dešťovou vodu. Celé přízemní podlaží je možné z obou stran uzavřít roletovými vraty. Součástí podlaží je také schodiště, které propojuje přízemí objektu a zahradu s obytnou částí domu.

První podlaží obytné části domu je na vnějším půdorysu 10,5 x 9,0 m a obsahuje denní část, TZB, komunikace, lodžii a malou koupelnu s WC. Vstup do objektu je z terasy, na východní straně, součástí které je i venkovní schodiště zabezpečující propojení interiéru a exteriéru. Součástí denní části je obývací pokoj a kuchyň. Tyto dva prostory lze od sebe oddělit pomocí skládacích stěn, nebo naopak nechat propojené jako jeden prostor. Denní část je orientovaná na jih a má přístup na lodžii o hloubce 1,2 m, která je po celé délce traktu. Proti přehřátí a nežádoucímu proslunění denní část chrání přesah lodžie, která je o patro výš, a také speciální ztmívatelná skla. V technické místnosti orientované na sever se nachází technologické zázemí objektu a je možné ji využít i na domácí práce.

Druhé podlaží obytné části domu je také na půdorysu 10,5 x 9,0 m a obsahuje noční část, komunikace, lodžii a balkon. Z ložnice rodičů, která je orientovaná na jih, je přímý přístup do koupelny, šatníku a lodžie. Na jih směřuje rovněž jeden dětský pokoj. Proti nežádoucímu proslunění jsou tyto dva prostory chráněny přesahující střechou o patro výš. Druhý pokoj je orientovaný na sever. Směrem na východ je na tomto podlaží balkon, který je přístupný z chodby a slouží také jako markýza nad vstupem do domu.

Poslední, třetí podlaží, je na vnějším půdorysu 10,5 x 4,0 m a obsahuje komunikaci a pracovnu, která může mít variabilní využití a je orientovaná na západ. Z obou prostor je přímý přístup na střešní zahradu, která slouží k relaxaci a vylepšení psychické pohody obyvatel domu. Je tam vnější krb, zpevněná plocha a malá zahrada. Pobyt na tomto místě s kvalitním výhledem na okolní krajinu dává prostoru výjimečné postavení v celé koncepci domu. Střešní zahrada je řešená jako intenzivní, což umožňuje výsadbu květinových záhonů a drobných keřů.

PASIVNÍ STANDARD

Dům je navržen jako pasivní. Je to umožněno použitím nových technologií, jako je flexibilní a vysoce efektivní program systému Porotherm od společnosti Wienerberger, a uplatněním solární energie. Dům je možné použít, prakticky bez jakýchkoliv změn, jako samostatně stojící, dvojdům nebo řadový dům. Je navržen jako minimalistický pro běžnou čtyřčlennou rodinu, přičemž pracovna na posledním podlaží se dá použít i jako pokoj pro hosty. Není problémem, aby se po drobné dispoziční úpravě pracovny dům změnil na dvougenerační. Bezbariérový pohyb je umožněn pomocí výtahu, který propojuje všechna podlaží.

02 >
Hmotová skladba objektu je rozdělena na dvě části, které se vzájemně funkčně i materiálově prolínají

Hlavním zdrojem energie je sluneční záření. Bude využito pro výrobu tepla i elektrické energie. Jako doplňkový zdroj tepla budou využity krbová kamna na dřevo v obývacím pokoji a rekuperace odpadního vzduchu.

Sluneční záření bude na výrobu tepla využíváno aktivně i pasivně, pasivně jako teplo procházející přes okna na jižní fasádě. Aktivně pak pomocí solárního kolektoru, umístěného na střeše nad 4. NP. Ten má plochu 30 m2 a zabezpečí výrobu tepla na ohřev TUV a vody na vytápění objektu po větší část roku. Dodatečný ohřev bude realizován elektrickou energií. Topení bude podlahové. Odpadní teplo bude odváděno v technickém podhledu do rekuperační jednotky a následně využito.

Elektrická energie se dodává pomocí solárních panelů s fotovoltaickými články umístěnými na střeše nad 4. NP s plochou 10 m2. Fotovoltaické články budou také umístěny na veškerém skleněném zábradlí na 3. NP a 4. NP spolu s celkovou výměrou 28 m2. Použití těchto technologií, které se stále vylepšují a zefektivňují, pokryje veškeré nároky na energii na provoz domu včetně pohonu malého výtahu či napájení elektromobilů. Přebytečná elektrická energie bude akumulována a použita později nebo odevzdávána do veřejné sítě.

Předpokladem je, že dešťová voda bude zachytávána a uskladněna v nádobách o celkovém objemu 10 000 l, které se nacházejí na 1. NP. Následně bude využita jako užitková pro praní, mytí, splachování WC, zavlažování atd. Jako zdroj vody může sloužit i studna nebo vodní tok a po pročištění je lze použit na pitnou vodu. Veškerý odpad, kromě některých obalů, bude kompostován na hnojivo.

KONSTRUKČNÍ A MATERIÁLOVÉ ŘEŠENÍ

Konstrukční systém, povrchové úpravy a stavební materiály tvoří komplexní stavební systému Porotherm od společnosti Wienerberger. Obvodové nosné zdi jsou ze superizolačních cihlových tvárnic Porotherm 44 Si. S ohledem na statiku a vedení instalací je stěna na 1. NP na západní fasádě zdvojená. Vnitřní nosné zdivo je z tvárnic Porotherm 24 P+D, příčky z tvárnic Porotherm 8 P+D. Vodorovné konstrukce plně využívají vysokou únosnost systému Porotherm a jsou z cihelných vložek MIAKO a keramobetonových stropních POT nosníků. Stropy využívají možnost světlého rozpětí do 8 m, přičemž výztuž a množství betonu určuje statický výpočet.

Ztužující věnce a překlady nad 3,5 m by byly monolitické (výztuž dle statického výpočtu). Na světlé rozpětí do 3,5 m by byly použity standardní věncovky a překlady ze systému Porotherm. Jako spojovací materiál se předpokládá tepelně izolační malta Porotherm TM. Povrchy stěn by vznikly kombinací vodovzdorné omítky barvy slonové kosti a páskového obkladu. Veškeré venkovní dlažby jsou z dlaždic Porotherm Terca barvy světlešedé. Superizolační a vysoce únosný systém Porotherm od společnosti Wienerberger dává domům vystavěným tímto způsobem šanci stát se domy budoucnosti.

03 >
Možné využití variability domu

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů