Čtvrtek, 25. dubna 2024

Temelín splňuje mezinárodní požadavky na ochranu přírody

Jaderná elektrárna Temelín získala už potřetí za sebou certifikát potvrzující, že splňuje mezinárodní požadavky na ochranu přírody. Každý rok auditoři kontrolují, jak elektrárna pravidla ochrany životního prostředí dodržuje. ČTK o tom dnes informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Temelín splňuje mezinárodní požadavky na ochranu přírody

Auditoři mezinárodní certifikační společnosti Det Norske Veritas se letos zaměřili na oblast řízení znalostí personálu a řízení projektů zaměřených na zlepšování elektrárny. Podle vedoucího auditu Vlastimila Pejčocha potvrdila elektrárna vysoký standard, měla by se ale více zaměřit na řízení a dozor nad environmentálním chováním dodavatelů, zejména u nově nastupujících pracovníků.

"Na Temelíně mají systém ochrany životního prostředí ve srovnání s ostatními nastaven na vyšší úrovni. Svými doporučeními jsme se snažili tuto úroveň dále zvýšit," dodal vedoucí auditu Pejčoch.

Elektrárna si váží životního prostředí



Systém ochrany životního prostředí má vést ke snižování vlivu provozu elektrárny na její okolí. Pracovníci elektrárny se snaží systém ochrany vylepšovat. Audity jim v tom mohou pomoci.

"Ochrana životního prostředí je základní oblast, která bude naši jadernou elektrárnu provázet po celou její životnost. Proto průběžně přijímáme taková opatření, abychom systém ochrany životního prostředí dále vylepšovali," říká tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Úspěšná zkouška



Jaderná elektrárna Temelín získala certifikát systému řízení ochrany životního prostředí podle mezinárodní normy ISO 14001:2004 poprvé v listopadu 2004. Certifikát je vydáván na tři roky a každoročně elektrárna musí potvrdit, že pravidla dodržuje. Letošní kontrola znamenala tříletou obhajobu certifikátu z roku 2007.

Společnost Det Norske Veritas byla založena v roce 1864 a dnes patří k vedoucím certifikačním společnostem. V České republice působí od roku 1991. Mezi její klienty patří Ford, Opel, General Motors, British Petroleum a další, v ČR pak například Plzeňský Prazdroj, Zentiva a.s. Praha, Škoda Electric a další.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů