Pátek, 29. března 2024

Nadace Vodafone vyhlašuje vítěze třetího ročníku Roku jinak

Třetí ročník programu Rok jinak má šest vítězů, kteří stráví rok 2011 prací pro neziskovou organizaci, kde budou realizovat své vlastní projekty. Plat, na který byli zvyklí z komerční sféry, jim uhradí Nadace Vodafone.

Nadace Vodafone vyhlašuje vítěze třetího ročníku Roku jinak

"Rozhodli jsme se letos podpořit celkem šest kandidátů, což je nejvíce v dosavadní historii programu Rok jinak. Rozhodování bylo opravdu složité, protože všechny přihlášky byly velmi kvalitní a finalisté měli skutečně velmi dobře promyšleno, čemu se chtějí v neziskové organizaci věnovat a jakým způsobem jí podpořit ," říká Inga Kaškelyte, ředitelka Nadace Vodafone.

Tereza Hrušková využije své zkušenosti z oboru PR neziskové organizaci LATA, která se zaměřuje na pomoc dospívajícím s problémy v rodině, ve škole i v kolektivu vrstevníků. Tereza komunikačně podpoří projekt Caffé LATA - speciální kávy, nabízené v partnerských kavárnách a jejímž zakoupením zákazník přispěje na činnost organizace LATA.

Simona Votyová pracuje jako novinářka a reportérka. Své znalosti toho, jak o sobě dát vědět, poskytne Asociaci pomáhající lidem s autismem. Jejím hlavním záměrem je posílit informovanost široké veřejnosti o problematice autismu, mimo jiné prostřednictvím charitativních akcí.

Martin Klicnar má za sebou bohatou profesní dráhu projektového manažera. V rámci projektu Rok jinak se spojí s brněnskou Nadací Partnerství a bude podílet se na stavbě ekologického centra, které bude sloužit k vzdělávacím účelům a jako zázemí neziskovým organizacím.

Jan Rybář pracuje jako profesionální novinář a zahraniční zpravodaj. V rámci projektu Rok jinak bude pracovat pro média z neziskového sektoru, konkrétně Ekolist.cz. Jeho cílem je pomoci Ekolistu.cz, aby tématy z oblasti životního prostředí dokázal oslovit širší spektrum čtenářů a prosadil se na mediálním trhu.

Eva Bělinová se bude podílet na realizaci projektu Nová škola, který by měl vytvořit zázemí pro děti, jež se nemohou učit doma, potřebují doučování nebo pomoci s výběrem střední školy. Jejím cílem je připravit pro Novou školu střednědobou strategii, vytvořit balíček služeb a profesionální tým a také sestavit fundraisingový plán.

Arnošt Marks chce zúročit své bohaté manažerské zkušenosti při práci pro obecně prospěšnou společnost Člověk v tísni. Věnovat se chce tématu sociálně znevýhodněných, zejména romských dětí. Hodlá aktivně podporovat vzdělávání těchto dětí na běžných základních školách, aby se později lépe uplatnily na trhu práce, a také pomoci organizaci strategicky plánovat a využívat pro po podporu znevýhodněných dětí zdrojů Evropské unie a navazovat partnerské vztahy s veřejnou správu v ČR.

Tereza Hrušková zvítězila přímo díky veřejnému hlasování na internetu, kde získala přes tři tisíce hlasů. Zbývajících pět vítězů zvolila na základě jejich projektů a osobních pohovorů odborná porota, v níž vedle ředitelky Nadace Vodafone Ingy Kaškelyte zasedla viceprezidentka Vodafone Katarína Brončeková, senior manažer pro značku a komunikaci Vodafone Filip Hrubý, šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery, nezávislá konzultantka z neziskového sektoru Helena Ackerman a loňský vítěz Roku jinak Aleš Jeník.

Vítěze v nejbližší době čeká podpis smlouvy a vyřízení administrativních náležitostí, na svých ročních projektech ve prospěch neziskových organizací začnou pracovat v lednu.

Nadace Vodafone nabízí šanci uplatnit své know how v neziskovém sektoru a využít své zkušenosti při práci pro dobrou věc i těm, kteří z různých důvodů nemohou nebo nechtějí přerušit své profesní kariéry na celý rok. Letos poprvé se mohou do projektu přihlásit i na kratší úvazky v délce od jednoho do tří měsíců. Hlásit se mohou kdykoliv v průběhu roku, veškeré informace a náležitosti naleznou na www.rokjinak.cz

Program Rok jinak je českou variantou globálního programu "World of Difference", který je vlajkovou lodí v řadě Vodafone nadací po celém světě. Tento program dává po celém světě možnost odborníkům z komerční či státní sféry strávit jeden rok prací pro neziskovou organizaci dle svého výběru. Nadace Vodafone jim uhradí roční mzdu, na kterou jsou zvyklí z komerční sféry a náklady spojené s prací ve zvolené neziskové organizaci.

V České republice programem Rok jinak dosud za minulé dva ročníky prošlo celkem devět účastníků. Své příběhy, dojmy a zkušenosti zveřejňují na internetové stránce www.rokjinak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů