Pátek, 19. dubna 2024

ČKD DIZ uzavřela kontrakty za čtvrt miliardy

Společnost ČKD Praha DIZ minulý týden podepsala téměř čtvrtmiliardové kontrakty na dodávku dvou malých kogeneračních jednotek.

ČKD DIZ uzavřela kontrakty za čtvrt miliardy

Plynová zařízení na lokální společnou výrobu tepla a elektřiny odeberou firmy Cogen Bratislava West a českolipská MVV Energie CZ.

Dodávka do České Lípy se má uskutečnit v průběhu prvního čtvrtletí roku 2011. Na Slovensku bude zařízení instalováno ve druhém čtvrtletí 2012. Dodávka zahrnuje projektování, montáž a uvedení do provozu.

Podle místopředsedy představenstva Tomáše Kleckera jsou navíc před podpisem další čtyři obdobné kontrakty ve východní Evropě a jeden v Česku.

Malé kogenerační jednotky využívají především malé nezávislé teplárny, výtopny, obchodní a administrativní centra či nemocnice. Jejich výhodou je, že jsou umístěny přímo u zákazníka, tedy odběratele tepla a proudu. Nepotřebují tak přenosovou a rozvodnou síť.

Tato >>mikrokogenerační zařízení<< využívají pro společnou výrobu proudu a tepla buď plynové turbíny, nebo plynové motory, takže se vyznačují minimálními emisemi.

K jejich přednostem patří rovněž relativně vysoká spolehlivost, značná úspora provozních nákladů a především vysoká účinnost, která dosahuje až 90 procent.

>>Tento segment považujeme ze jeden z našich strategických oborů,<< zdůraznil Klecker s tím, že firma se na rozvoj nového odvětví dlouhodobě připravovala. >>Máme pro něj kvalitně zpracovaný engineering a zákazníkům nabízíme výběr různých modulových výkonových řad,<< dodal Klecker.

Společnost ČKD Praha DIZ je součástí skupiny ČKD Group, kam dále patří ČKD Nové Energo, ČKD Elektrotechnika, ČKD Energy a Pacovské strojírny.

Hlavním oborem skupiny jsou dodávky investičních celků pro energetiku a pro průmysl plynu a ropy. Roční tržby ČKD Group se v minulých letech pohybovaly kolem pěti miliard korun. Po letošním prodeji společnosti Polovodiče zaměstnává celá skupina asi tisíc lidí.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů