Čtvrtek, 28. března 2024

Na projekt návštěvnického centra Moravského krasu schází peníze

Na projekt návštěvnického centra Moravského krasu schází peníze

Ochranáři nebudou moci vybudovat plánované naučné návštěvnické centrum v Moravském krasu, pokud pro něj nenajdou provozovatele a nezískají asi deset milionů korun, které na dokrytí evropské dotace na projekt potřebují. ČTK to dnes řekl vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras Leoš Štefka. Stavba centra přijde na 100 milionů korun, přičemž EU již přislíbila, že uhradí 90 procent. Centrum by mělo veřejnosti představit kras jako jedinečnou přírodní lokalitu s více než tisícem jeskyní.

Původně se předpokládalo, že středisko bude provozovat Správa jeskyní ČR. Od projektu ale kvůli nutným úsporným opatřením vyvolaným současnou hospodářskou krizí odstoupila.

Ochranáři proto založí obecně prospěšnou společnost, která by se o provoz zařízení postarala a sdružila peníze nutné na dokrytí evropské dotace. "Zapojíme do ní města a obce regionu, spolky i místní firmy. Od některých již máme pomoc přislíbenu," uvedl Štefka. Záměr ekologů pak posoudí ministerstvo životního prostředí, které počátkem příštího roku rozhodne o jeho osudu.

Centrum by mělo vzniknout ze zastaralé stanice přírodovědců u objektu Skalní mlýn v centru krasu. Ročně tudy projdou statisíce lidí. Mlýn stojí v ústí Suchého a Pustého žlebu, v nichž jsou Punkevní a Kateřinská jeskyně. Nedaleko leží propast Macocha.

Centrum by mělo vysvětlit, proč je kras chráněnou oblastí. Představilo by přírodu lokality, její geologický vývoj, naučné stezky, speleologii, výsledky práce archeologů a zajímavá místa. Středisko by nabídlo přednášky, promítání dokumentárních filmů a pořádalo by i výpravy do terénu s přírodovědci.

CHKO Moravský kras byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší takto chráněnou přírodní lokalitou na Moravě. Podle agentury CzechTourism je dlouhodobě nejnavštěvovanější přírodní lokalitou Česka. V krasu jsou sice informační střediska, hlavní centrum, které by prezentovalo kras z vědecké pohledu, v něm ale schází.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů