Čtvrtek, 28. března 2024

Reuters: Čína chce investovat 1,5 bilionu dolarů

Reuters: Čína chce investovat 1,5 bilionu dolarů

Obrovskou sumu, až 1,5 bilionu dolarů ( 29 bilionů korun, což odpovídá 25 rozpočtům Česka), chce v příštích pěti letech investovat Čína. A to převážně do firem v několika strategických odvětvích. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Analytici jsou ale ke zprávě skeptičtí, protože částka, o které se hovoří, představuje na roční bázi asi pět procent hrubého domácího produktu Číny.

Země se hodlá zaměřit na firmy v odvětví biotechnologií a informačních technologií nebo na výrobce ekologických automobilů.

Záměrem vlády je podle zdrojů urychlit přeměnu Číny z dodavatele surovin a polotovarů na moderní zemi, jež bude vyvíjet kvalitní technologie a ty pak vyvážet. Částka, kterou chce Čína investovat, je podle analytiků ohromující. Podle nich svědčí o tom, že Peking je odhodlán podpořit strukturální změny v ekonomice. Čína má nyní druhou největší ekonomiku na světě, během asi dvou let předstihla nejprve Německo a později i Japonsko.

Avšak většinu peněz, které mají být investovány, patrně nezajistí vláda v Pekingu, ale firmy, dále místní vlády a banky. O návrhu investic do sedmi nových odvětví se má rozhodnout ještě tento měsíc, až bude jednat ústřední hospodářská komise.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů