Čtvrtek, 28. března 2024

Správa KRNAP vyhradí pro lezce na ledu lokalitu v Labském dole

Správa KRNAP vyhradí pro lezce na ledu lokalitu v Labském dole

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) pro letošní zimu nabídne zájemcům jednu lokalitu pro lezení na ledu. Horolezci 20 metrů vysokou skalní stěnu najdou na pravém břehu Labe u konce upravované běžecké trati Buď fit. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Správa parku letos provedla inventarizaci lišejníků, mechorostů a cévnatých rostlin na skalách v Labském dole, které jsou v zimě pokryty ledopády. "Cílem bylo získat odborná data a vyjít vstříc dlouhodobé diskusi, zda lezení na ledech ohrožuje krkonošskou přírodu či nikoli. Podařilo se nám vytypovat jednu lokalitu v Labském dole, kde by tuto aktivitu bylo možné realizovat za přesně stanovených podmínek bez ohrožení předmětů ochrany přírody," uvedl ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Do ledové stěny bude možné vyrazit pouze v případě, že v lokalitě bude minimálně třiceticentimetrová vrstva sněhu a na skalním útvaru přiměřená vrstva ledu, která zajišťuje lezení bez poškození skalního povrchu a vegetace. "Do ledu nebudou vysekávány stupy, chyty nebo schody a oblast ledopádu nebude nijak technicky upravována pro usnadnění výstupu," uvedl Drahný.

Zájemci o lezení na ledové skalní stěně se musejí zaregistrovat na ledopad.krnap.cz, následně si musejí vyzvednout papírové oprávnění k horolezecké činnosti pro daný den. Na každý den bude zaregistrováno maximálně 16 osob, lezecká sezona začne 15. prosince, skončí 31. března.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů