Čtvrtek, 28. března 2024

Evropská komise chce chránit včely, bojí se jejich vymírání

Evropská komise chce chránit včely, bojí se jejich vymírání

Evropská komise varuje EU před úbytkem včel a případnými dopady, které by to mohlo mít. Vysokou úmrtnost včel v posledních letech se zatím nedaří vysvětlit. Právě na to by se unie měla víc zaměřit, mimo jiné ve výzkumu. Píše se to ve strategii, kterou dnes Evropská komise představila. Brusel plánuje nebo už připravil i řadu dalších opatření, včetně navýšení finanční pomoci včelařům.

U výzkumu jde konkrétně například o to, že jedna unijní laboratoř ve Francii bude vyčleněna speciálně na studium zdraví včel. Zkoumat se ale bude i dopad různých legislativ a norem, které EU přijímá a které by mohly mít vliv na zdraví včel. Brusel rovněž zváží, co dělat s omezeným přístupem k výrobkům, které slouží k léčbě včel.

Už dříve komise rozhodla o navýšení finančních prostředků na podporu včelařů pro roky 2011 až 2013 o 25 procent. Částka se navýšila z 26 milionů pro roky 2008 až 2010 na 32 milionů eur.

Růst podpory se týká i českých včelařů. Ti by měli v následujících třech letech získat více než 200 milionů korun z EU i státního rozpočtu. Česká vláda nedávno schválila nařízení, podle kterého včelařům z rozpočtu dorovná dotace v přepočtu téměř 102 milionů korun, které na podporu včelařů již v červenci schválila EU. Tyto peníze lze využít třeba na obnovu včelstev, boj proti nemocem včel či nákup přístrojů a zařízení.

V EU působí kolem 700.000 včelařů. V posledních letech je trápí vysoká úmrtnost včel, kterou se zatím expertům nedaří vysvětlit. Problém neřeší jen EU, objevil se i v řadě dalších států světa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů