Pátek, 29. března 2024

V Chebu vybudují městský sběrný dvůr, má stát do šesti milionů Kč

V Chebu vybudují městský sběrný dvůr, má stát do šesti milionů Kč

V Chebu by měl příští rok vzniknout městský sběrný dvůr. Radnice ho vybuduje v areálu bývalé vodárny v Americké ulici. Koupě a úprava areálu má stát do šesti milionů korun. Radnice jej chce využít i pro výukové účely. Využití sběrného dvora má podpořit i městská propagační kampaň, řekl dnes novinářům místostarosta Tomáš Linda.

Podle Lindy je vybudování sběrného dvora součástí strategie, která má za cíl zvýšit třídění odpadu, a to včetně ukládání nadměrného odpadu, elektroodpadu a dalších nebezpečných chemikálií z domácností. Odpad zatím často končí na černých skládkách. Na sběrný dvůr jej přitom mohou lidé odložit bezplatně.

"Realizaci plánujeme zhruba na první pololetí příštího roku. Koupě vodárny by měla stát 4,2 milionu korun, další peníze budou stát úpravy pro využití jako sběrný dvůr," uvedl Linda.

Podle starosty Pavla Vanouška bylo místo vybráno tak, aby bylo pro obyvatele dostupné, ale zároveň v jeho bezprostřední blízkosti nebyla hustá bytová zástavba.

Ve druhém pololetí příštího roku chce radnice vyhodnotit první zkušenosti s ukládáním odpadu na sběrný dvůr a případně navrhnout vybudování dalších dvorů ve městě. Podle zkušeností z jiných lokalit je optimální množství sběrných dvorů jeden na 10.000 obyvatel. V Chebu by tak zřejmě našly využití ještě další dva sběrné dvory.
Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů