Pátek, 19. dubna 2024

Ruský miliardář plánuje výrobu levných hybridních automobilů

Ruský miliardář Michail Prochorov hodlá do roku 2012 uvést na trh levné hybridní automobily. Jejich cena by měla činit zhruba 10.000 dolarů (asi 190.000 Kč). Informovala o tom agentura AP.

Ruský miliardář plánuje výrobu levných hybridních automobilů

Podle tisku by se nové hybridní vozy měly vyrábět v nové továrně v ruském městě Saratov.

Odborníci nicméně podle agentury DPA zpochybňují, že Prochorov bude hybridní vozy skutečně schopen nabídnout za tak nízkou cenu, aniž by byl ztrátový.

Prochorov odhaduje investiční náklady projektu na pouhých 150 milionů eur (necelé čtyři miliardy Kč). Nevylučuje ani výstavbu závodu v zahraničí. Saratovská továrny by měla vyrábět až 10.000 vozů ročně.

Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Jejich podíl na celkovém prodeji automobilů je ale zatím velmi nízký.

Jasnou světovou jedničkou v oblasti hybridních automobilů je zatím největší světová automobilka Toyota Motor. Její model Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu.

Prochorov (foto) je podle časopisu Forbes druhým nejbohatším Rusem. Letos se stal majitelem amerického basketbalového klubu New Jersey Nets.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů