Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekoškola s Ekolampem za lepší životní prostředí

Společnost Ekolamp, která se věnuje recyklaci a zpětnému odběru nefunkčních zářivek a svítidel, spolupracuje od roku 2008 se Sdružením TEREZA na české verzi mezinárodního programu Ekoškola.

Ekoškola s Ekolampem za lepší životní prostředí

Žáci se jeho prostřednictvím učí na základních a středních školách o tématech životního prostředí a zároveň se sami svým dílem snaží přispět k jeho zlepšení. Zakládají celoškolní pracovní týmy Ekoškoly, vytvářejí si vlastní ekokodex, analyzují současnou situaci na škole a navrhují zlepšení, jež posléze realizují. Týmy žáků se nejčastěji zaměřují na třídění odpadů, úsporu energie či vody, zlepšení životního prostředí školy i jejího okolí.

"Mezinárodní program Ekoškola jsme do České republiky přinesli v roce 2005 a v roce 2006 nad ním převzalo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Program se u nás velmi dobře ujal a postupně se do něj zapojovalo stále více škol, až do současného počtu 237," říká Jitka Nechvátalová ze Sdružení TEREZA. Program vznikl již v roce 1992 na základě podnětu Summitu Země, který zdůraznil potřebu zapojovat mladé lidi do řešení problémů životního prostředí a udržitelného rozvoje. V současné době je do mezinárodního programu Ekoškola zapojeno 9 125 460 studentů a 628 005 pedagogů pracujících na 32 156 školách z celého světa.

ucitele

Jedním z hlavních témat Ekoškoly jsou odpady
. Děti se učí, jak s nimi nakládat, recyklovat a v neposlední řadě minimalizovat jejich množství. "Ekolamp podporuje Ekoškolu finančně a zároveň spolu vzájemně konzultujeme projekty, které se týkají škol a způsobů, jakými nakládají s odpady," popisuje spolupráci Jitka Nechvátalová. Výuka probíhá pomocí pracovních listů a jeden z nich se věnuje též zpětnému odběru elektroodpadu a zářivek. Děti z Ekoškoly pak již vědí, že zářivky nepatří do komunálního odpadu, a mají se proto odevzdat k recyklaci.

Podle Jitky Nechvátalové v Česku program za pět let prošel velkým vývojem. Sdružení TEREZA vydalo metodické listy pro učitele i pracovní listy pro děti, s nimiž školy velmi dobře pracují. "Nyní plánujeme rozsáhlou aktualizaci nejstarších částí pracovních listů, třeba o odpadech, což se týká právě problematiky Ekolampu. Ale asi největší posun je v našem přístupu, kdy se snažíme školám poskytovat maximální podporu, ať již v podobě inspirace pro projekty, seminářů, anebo v některých případech podporujeme školní projekty i finančně," vysvětluje Nechvátalová. Sdružení Tereza spolupracuje se školami prostřednictvím sítě krajských koordinátorům.

skolaci

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů