Pátek, 19. dubna 2024

Projekt Pomáháme gorilám: lidé odevzdali přes 11 tisíc starých mobilů, za každý putuje do Afriky desetikoruna

Přes polovinu všech přístrojů vybrala Zoo Praha. Projekt bude pokračovat i v příštím roce

Projekt Pomáháme gorilám: lidé odevzdali přes 11 tisíc starých mobilů, za každý putuje do Afriky desetikoruna

Na pomoc ohroženým africkým živočichům odevzdali lidé v tuzemských zoologických zahradách a na dalších sběrných místech v rámci ojedinělého projektu "Pomáháme gorilám" celkem 11 189 vysloužilých mobilních telefonů.

Za každý přístroj již nezisková společnost REMA Systém, která se zabývá sběrem a likvidací vysloužilých elektrospotřebičů, zaplatila desetikorunu. "Celkovou částku, bezmála 112 tisíc korun, jsme poukázali na speciální sbírkový účet Zoo Praha. Ta díky tomu bude moci podpořit řadu ochranářských projektů, které zabrání bezhlavému vybíjení goril nížinných a dalších divokých zvířat v kamerunské biosférické rezervaci Dja." uvedl Petr Kubernát, marketingový ředitel společnosti REMA Systém.

Projekt "Pomáháme gorilám" byl zahájen letos v dubnu právě v pražské Zoo, postupně se k němu v letních měsících přidalo i dalších 14 tuzemských zoologických zahrad, jednotlivá pracoviště Asociace ochrany přírody a krajiny a informační centra Krkonošského národního parku. Sběrné boxy byly umístěny i na festivalech Fresh Film Fest a Rock for People. V průběhu prázdnin pak byly sběrné boxy umístěny i na vybraných pobočkách společnosti T-mobile. "Původně jsme plánovali ukončit projekt na den zvířat 4. října, ale pro velký zájem lidí byl prodloužen až do poslední adventní neděle (19. 12.)," sdělil Petr Kubernát. Nakonec se společnost REMA Systém se všemi partnery dohodla, že projekt bude pokračovat i v příštím roce. "Chtěli bychom pro africké strážce přispět ještě vyšší částkou než letos," uvedl Kubernát.

Nejvíce mobilních telefonů odevzdali lidé v Zoo Praha, celkem 6 550 kusů. "Pražská Zoo byla velmi aktivní, na jaře i na podzim například zorganizovala atraktivní soutěže pro žáky základních a středních škol o největší počet odevzdaných mobilů," uvedl Kubernát. Přitáhnout zájem lidí se podařilo i severočeských zoologickým zahradám. V Ústí nad Labem se vybralo 545 mobilů a v Chomutově 314 kusů.

"Díky velkému počtu sběrných míst se podařilo vybrat 2 682 mobilů na pobočkách T-Mobile, což je v druhé nejvyšší číslo," konstatoval Kubernát.

Pro projekt na ochranu afrických zvířat se společnost REMA Systém rozhodla z toho důvodu, že k výrobě součástek do mobilních telefonů a jiných elektrozařízení, jejichž recyklaci REMA Systém zajišťuje, se používají vzácné kovy, které se těží ve střední Africe a přispívají k poškozování tamního životného prostředí. Například při výrobě kondenzátorů se využívá vzácný prvek tantal. Čtyři pětiny světových zásob tantalu se nachází ve východní části Konžské demokratické republiky, která je domovem řady ohrožených živočišných druhů. Náhlý vzestup prodeje elektronických výrobků po celém světě v posledních letech vedl k zvýšení cen tantalu a tím i jeho ilegální těžby. V Kongu se tak ve velkém objemu kácejí pralesy a s tím je spojený trvalý úbytek životního prostoru zvířat. Recyklací se přitom sníží poptávka po těžbě tantalu. "Je dobré, aby si lidé uvědomili, že recyklací přístrojů mohou napomoci nejen ke snížení těžby, ale i k ochraně tropických lesů a zvířat," doplnil Petr Kubernát.


Seznam zoo, které se účastní projektu: Praha, Brno, Děčín, Dvůr Králové, Hodonín, Chomutov, Jihlava, Liberec, Ohrada u Hluboké nad Vltavou, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem, Vyškov a Rapotín u Šumperka.

Mobilní telefony můžete odevzdávat i na regionálních pracovištích AOPK ČR a v informačních centrech KRNAP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů