Pátek, 29. března 2024

Vládní roztržka: Pět základních otázek a odpovědí

Drobilova aféra: Opoziční ČSSD vyvolala hlasování o nedůvěře. Vysvětlení chtějí po premiérovi i koaliční Věci veřejné

Vládní roztržka: Pět základních otázek a odpovědí

Korupční aféru na ministerstvu životního prostředí v posledních dnech zcela zastínily nebývalé hádky mezi ODS a Věcmi veřejnými.

Za jiných okolností by se vláda Petra Nečase mohla naprosto spolehnout na pohodlnou většinu 118 hlasů ve sněmovně. Po včerejšku jsou ale spory tak dramatické, že nelze se stoprocentní jistotou říci, že koalice nakonec přežije dnešní první pokus opozice o její svržení.

1. Co je důvodem koaliční roztržky?

Spory odstartovaly nahrávky, které tajně pořídil dnes už bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Následující aféru, která vrhá na okolí ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila podezření z korupce, okamžitě využily Věci veřejné. Propadly v podzimních volbách, rapidně jim klesají preference, jejich lídři se tedy začali stavět do role hlavních bojovníků proti korupci. Několikrát přinutili premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, aby svolal mimořádné koaliční jednání.

Když se ale ukázalo, že si Nečas v pátek nechal od policejního prezidenta Oldřicha Martinů dodat informaci, podle které o podezřeních na korupci už od léta věděl předseda véčkařů a ministr vnitra Radek John, Věci veřejné vstoupily s ODS do vyhroceného sporu. Žádaly okamžité odvolání policejního prezidenta.

"Nešlo jen o policejního prezidenta, Věci veřejné chtěly další personální změny. Mají za to, že ODS policejního prezidenta Martinů drží, protože v jeho vedení policie zůstalo mnoho lidí, kteří mají k ODS blízko," popsal důvody sporů pod podmínkou anonymity jeden z politiků, který se koaličních vyjednávání účastnil.

Včera, těsně před klíčovým koaličním jednáním, Nečas prohlásil, že pokud by padl požadavek na odvolání Martinů, "neobešlo by se to bez otázky budoucnosti ministra vnitra". Lídři Věcí veřejných zareagovali odchodem z jednání hned po jeho začátku.

2. Padne vláda?

Vláda sice zažívá zatím svůj nejostřejší konflikt, dnešní pokus o svržení ale s velkou pravděpodobností přežije.

Zásadní je, že Věci veřejné by shozením kabinetu riskovaly ze všech stran nejvíc. Pokud by přišla menšinová vláda ČSSD a Věci veřejné ji podporovaly spolu s komunisty, jejich šestiprocentní preference by to nevylepšilo. V případě předčasných voleb by se vůbec nemusely dostat do sněmovny.

3. Kdyby vláda přece jen padla, co se bude dít dál?

Žádná jiná vládní sestava nyní připravena není. Nemají ji ani sami sociální demokraté, kteří hlasování o důvěře vyvolali.

Přesto je tu několik možností. Menšinová vláda ODS a TOP 09, kterou by občas podpořily Věci veřejné. Faktem je, že po květnových volbách o takové možnosti někteří politici Věcí veřejných uvažovali. Takový kabinet by ale nemohl provést slíbené reformy a je otázkou, zda by obě pravicové strany do takové udržovací vlády šly. Menšinová vláda ČSSD by na tom byla stejně.

V případě, že by se politici nedokázali dohodnout na žádné variantě, Česko by nejspíš čekaly předčasné volby.

4.Kdo na kauze vydělá a kdo je poražený?

Jako prozatímní vítěz se může cítit ČSSD. A to i když dnes vládu nesvrhne. V boji o přízeň veřejnosti snadno získá body poukazováním nejen na nejednotu a slabost koalice, ale také na to, že to vláda nemyslí vážně s bojem proti korupci.

Velkým poraženým je sám premiér Nečas, který přišel o titul "pan čistý", když se ukázal v boji s korupcí přinejmenším nedůsledný.

5. Co změní kauza Drobil?

Vládní koalice si díky kauze Drobil uvědomila, že by měla půl roku po volbách začít skutečně bojovat s korupcí. Pokud vydrží pohromadě, je možné čekat mnohem razantnější kroky.

Už v neděli se vládní lídři například dohodli, že "obnoví důvěryhodnost" urychleným přijetím protikorupční strategie. Má být hotova do poloviny února.

AUTOR: Jan Kubita
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů