Pátek, 19. dubna 2024

Vybrané úspěchy a ocenění Zdravých měst, obcí a regionů v roce 2010

Vybrané úspěchy a ocenění Zdravých měst, obcí a regionů v roce 2010

V roce 2010 získala Zdravá města, obce a regiony řadu významných ocenění. Členové NSZM také letos uspěli ve finále mezinárodní soutěže OSN "The LivCom Awards" neboli "Město, ve kterém stojí za to žít", které se konalo v listopadu v americkém Chicagu. Nejúspěšnějším českým účastníkem soutěže je Zdravé město Chrudim, které získalo Zlatou cenu a první místo v hlavní soutěži měst v kategorii od 20 do 75 tis. obyvatel, Zlatou cenu za plnění kritéria "zdravý životní styl" a také Bronzovou cenu za projekt "Revitalizace náhonu - Modrá osa města Chrudim". Bronzovou cenu v hlavní soutěži měst v kategorii od 20 do 75 tis. obyvatel získala Zdravá města Mladá Boleslav a Tábor.

Zdravá města dosáhla úspěchů také v soutěži "Obec přátelská rodině", kterou vyhlašuje společně s partnery Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Ve velikostní kategorii od 5 tis. do 10 tis. obyvatel zvítězilo Zdravé město Dobříš. V kategorii od 10 tis. do 50 tis. obyvatel obsadilo Zdravé město Valašské Meziříčí druhé místo, o třetí místo se v téže kategorii podělila Zdravá města Chrudim a Třebíč.

Úspěšně postupující Zdravá města byla oceněna rovněž během XVII. Celostátní konference NSZM. "Cenu za dlouhodobý a ukázkový postup ke kvalitě Zdravého města" převzali zástupci Zdravých měst Chrudim, Kopřivnice a Vsetín. Ceny byly uděleny za inspirativní přístupy v mnoha oblastech a současně za opakované obhájení kategorie "B" v rámci plnění oficiálních Kritérií místní Agendy 21 po dobu tří let.

Všem oceněným gratulujeme a přejeme jim i dalším městům, obcím a regionům úspěchy v příštím roce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů