Pátek, 19. dubna 2024

Po rapidním růstu cen paliva mírně zlevní

Po velmi nepříznivém období, kdy ceny pohonných hmot v minulém i předmínulém týdnu stouply, je benzín nejdražší za posledních pět let. Zdražování by však mělo před Vánoci skončit a do konce roku lze očekávat i mírné zlevnění.

Po rapidním růstu cen paliva mírně zlevní

Ceny pohonných hmot v posledních týdnech reagovaly na zvyšování cen ropy v předcházejících třech týdnech. Během tohoto období zdražily pohonné hmoty o 1,50 Kč, přičemž jen v minulém týdnu vzrostly zhruba o korunu.

Příznivější prognóza


Během tohoto týdne by měly ceny pohonných hmot stagnovat, případně mírně klesat díky snižování velkoobchodních cen. Ve čtvrtek byl navíc po téměř dvou týdnech obnoven provoz v hydrokrakovací jednotce litvínovské rafinérie, kvůli níž byl na tuzemském trhu mírný nedostatek nafty, takže se musela dovážet ve větší míře ze zahraničí.

Pokud do konce letošního roku nedojde ve světě k nějaké zásadní události, lze v tomto období očekávat stagnaci či mírný pokles cen pohonných hmot. V současné době stagnuje jak cena ropy, tak i kurz koruny k dolaru. Cena ropy Brent se pohybuje kolem úrovně 91 dolarů za barel. Cenu ropy brzdí v posunu nahoru obavy z dluhové krize v eurozóně, vzhůru ji naopak pohání převážně pozitivní makroekonomická data ze Spojených států a Asie a částečně i nástup nových ekologických paliv.

Ropa na maximu, nafta s rezervou


Nejdražší pohonné hmoty mají tradičně v Jihomoravském kraji, kde je celorepublikově nejdražší jak benzín, tak nafta. Benzín zde vyjde na průměrných 33,60 Kč a nafta na 32,76 Kč. Nejlevnější benzín mají naopak v Jihočeském kraji, kde stojí 32,54 Kč a naftu v Karlovarském kraji, za průměrných 31,40 Kč.


Ropa je v současné době nejdražší za více než dva roky. Nynějších 91 dolarů za barel stála ropa naposledy v říjnu 2008. Cena benzínu je v současnosti v Česku nejvyšší od roku 2005, kdy kvůli následkům hurikánu Katrina dosahovala až 33,60 Kč za litr. Cena nafty je naopak ještě daleko od svého vrcholu z léta 2008, kdy dosahovala 35 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů