Pátek, 29. března 2024

Liberec: třímilionová pokuta za odpadový tendr

Antimonopolní úřad potvrdil rekordní pokutu tři miliony korun pro město Liberec. To sáhne do kasy kvůli závažným pochybením v miliardovém tendru na svoz a nakládání s odpadem a diskriminaci potenciálních uchazečů o zakázku.

Liberec: třímilionová pokuta za odpadový tendr

Tato pokuta je druhá nejvyšší, jakou kdy antimonopolní úřad za chyby ve veřejné zakázce uložil. Sankce je zároveň nejvyšší, jakou kdy za pochybení u veřejné zakázky dostali zástupci správy či samosprávy. Pokutu ve stejné výši ÚOHS v minulosti uložil ještě Zlínu, letos ji však snížil na 800.000 korun.

Město Liberec
podle Rafaje nesprávně vyloučilo společnost AVE odpadové hospodářství a firmu SITA CZ. Nabídka AVE přitom činila 823 milionů korun a byla o více než 300 milionů levnější než nakonec vybraná nabídka společnosti A.S.A. Liberec.

Diskriminující podmínky



Liberec podle ÚOHS stanovil podmínky, jejichž část diskriminovala potenciální zájemce s lepšími nabídkami. Město po uchazečích požadovalo, aby předložili souhlas Libereckého kraje k provozování sběrného dvora.

V tendru tak mohly uspět pouze firmy, které tento souhlas v minulosti již dostaly, nebo sběrný dvůr opravdu provozují. Diskriminovány byly ty firmy, které souhlas v době zahájení tendru neměly, ale které by případně mohly předložit výhodnější nabídku a dotyčný souhlas získat později. A to i přesto, že vítěz měl začít poskytovat své služby městu až rok po vypsání tendru.

Město zároveň diskriminovalo ty firmy, které v době vypsání výběrového řízení neměly v Liberci své provozovny, tedy sběrný dvůr a administrativní budovu. Firmy by přitom mohly do začátku plnění smlouvy tyto náležitosti zajistit.

Zásah antimonopolního úřadu a mistrovství v lyžování


"Zadavatel svým postupem mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, neboť jeho důsledkem bylo omezení soutěžního prostředí," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Správní řízení zahájil antimonopolní úřad z vlastního podnětu na konci loňského roku. Nijak přitom nesouvisí s kontrolou, kterou ÚOHS u libereckého magistrátu podnikl v loňském roce ohledně zakázek týkajících se pořádání mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Ve správních řízeních týkajících se zakázek souvisejících s lyžařským šampionátem dosud ÚOHS nerozhodl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů