Pátek, 29. března 2024

Čína sníží vývoz vzácných kovů o třetinu

Čína pokračuje v omezování vývozu vzácných kovů. Peking včera oznámil, že v první polovině roku 2011 sníží meziročně export těchto minerálů o 35 procent. Činí tak po dohodě se Světovou obchodní organizací (WTO) v zájmu ochrany životního prostředí a uchování zásob nerostného bohatství.

Čína sníží vývoz vzácných kovů o třetinu

Restrikce pokračují

Čína pokračuje v omezování vývozu vzácných kovů. Peking včera oznámil, že v první polovině roku 2011 sníží meziročně export těchto minerálů o 35 procent. Činí tak po dohodě se Světovou obchodní organizací (WTO) v zájmu ochrany životního prostředí a uchování zásob nerostného bohatství.

Zveřejněné kvóty pro příští rok počítají s tím, že Čína rozdělí 14 446 tun minerálů, které jsou klíčové mimo jiné pro výrobu elektronického zboží jako počítače, televizní monitory nebo nové chytré telefony (smartphony) mezi 31 domácích i zahraničních firem.

Světová poptávka po vzácných kovech se přitom podle analytiků v roce 2011 zvýší z letošních zhruba 136 tisíc tun až na 170 tisíc tun. Čína, která dosud zásobila celosvětový trh s těmito kovy z 97 procent, tak vzhledem k novým kvótám výrazně sníží svůj podíl na trhu.

Nedostatek a nespokojenost

Čína omezila vývozní kvótu už letos, což výrazně zvedlo ceny vzácných kovů. Například cena neodymu (kovu, který slouží k výrobě silných magnetů) se podle studie společnosti Lynas za rok vyšplhala z loňských 19,12 dolaru za kilogram na letošních 88,5 dolaru.

"Je čas, aby další země začaly čerpat ze svých zásob," uvedl včera čínský ministr zahraničí Ťiang Jü.

Zejména Evropská unie, USA, Japonsko a tamní firmy jsou ale čínským postojem znepokojené. Obávají se, že dodávka vzácných kovů v roce 2011 nenaplní poptávku.

"Doufáme, že Peking ještě dodá slíbený objem do EU," uvedla Evropská komise.

Japonský výrobce elektroniky Sony, jehož produkce se bez vzácných kovů neobejde, označil čínské kvóty za překážku volnému obchodu.

Velké plány na těžbu

Opatření Pekingu naopak povzbudilo těžařské společnosti, které plánují v příštím roce zahájit těžbu vzácných kovů.

Jak uvedla agentura Bloomberg, akcie australských těžařů Lynas a Arafura, vzrostly v těchto dnech zhruba o deset procent. Také některé firmy v USA, kde je třetí největší zásoba vzácných kovů na světě (až 13 milionů tun), oznámily, že chystají rozjet těžbu, aby se země vymanila ze závislosti na Číně.

Například kalifornská společnost Molycorp hodlá v roce 2011 obnovit těžbu po desetileté přestávce.

Čínským zásobám se však ostatní země rovnat nemohou - geologicky ověřená zásoba vzácných kovů v zemi je 36 milionů tun a Čína si stále drží prvenství v jejich celosvětové produkci.


AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů