Čtvrtek, 28. března 2024

Exkurze do rakouských pasivních domů: trestanci si užijí čerstvého vzduchu z nuceného větrání

Exkurzi do Rakouska doprovázel architekt Günter Lang z IG Passivhaus. Mimo jiné nás informoval o situaci v Rakousku, kde již stojí zhruba 12 tisíc bytů v pasivním standardu, jejichž provoz údajně ročně ušetří tolik zemního plynu, jako vedení dlouhé dvakrát kolem zeměkoule.

Exkurze do rakouských pasivních domů: trestanci si užijí čerstvého vzduchu z nuceného větrání

První zastávkou byla bytová stavba na předměstí Vídně v areálu bývalého severního nádraží. Tuto stavbu projektoval jeden z přednášejících z konference Martin Treberspurg. Požadavek investora byl pasivní objekt s 61 byty, 19 malými kancelářemi, ubytovna pro 51 osob a školka pro 80 dětí (v části s oranžovou fasádou). Celé prosklené přízemí je záměrně mimo uvažovanou pasivní oblast, strop nad 1NP je tedy navíc izolován zespod cca 12 cm minerální vlny. V podlaze bytů nad tím je dalších cca 18 cm PUR izolace. Fasáda je izolována fenolovou pěnou, která byla volena z důvodu lepších izolačních vlastnosti než extrudovaný polystyrenLambda =0,022 [W/mK] - tedy menší tloušťky izolace, ale mj. také proto, že je nehořlavá. Střecha je izolována 36cm extrudovaného polystyrenu a bude sloužit jako pochozí terasy. Okna jsou dřevo-hliníková s trojsky. Konstrukce balkonů je spojená s konstrukcí budovy přes "isokorby" (přerušení tepelných mostů). V každém bytě je v podhledu jádra instalováno vedení centrální výměny vzduchu, VZT jednotky se nacházejí na střeše objektu. Každý byt si může intenzitu větrání regulovat individuálně klapkou. K tomu jsou v bytě tělesa teplovodního topení: v koupelnách a pod okny.

bytovy_dum_viden

Další navštívený dům tvořil část obytného bloku v centru Vídně. Projekt získali mladí architekti, pro které to byla první zkušenost s projektováním pasivního domu. Sám hlavní autor uznal, že některých nápadů se museli vzdát, když bylo nutné šetřit, ovšem původní koncept s rozehranou balkonovou fasádou a vertikálními okny se jim podařilo udržet až do realizace. Kvůli stínění okolních domů blokové zástavby se výpočty v této části města "neupravují" solárními zisky, kvalitních parametrů je beztak nutno dosáhnout tlustou izolací, správně provedenými detaily a účinným nuceným větráním. Zajímavě a pro nás ne zcela typicky tu jsou řešeny obvodové stěny, jejichž konstrukce je tvořena dutými cemento-třískovými panely, vylitými betonem. Tyto stěny pak dostanou cca 30 cm izolaci z šedého polystyrenu. Okna (všude vertikální, všude otvíravá) jsou vysazena do roviny izolace pomocí purenitového hranolku (viz foto detailu). Pochybnosti u nás trochu vyvolalo napojení balkonů, které je z důvodu jejich množství a tíhy poměrně často spojeno přímo s nosnou konstrukcí. Další zajímavostí je rozsáhlé použití teplovodního podlahového vytápění na všech(!) obytných plochách - prý požadavek investorky. Objekt využívá centrální zásobování pro přípravu TUV a nejspíš i na toto podlahové topení. Byty v posledním podlaží se navíc budou těšit pohledem na extenzivní zelené střechy.

obytny_blok_viden

Třetí navštívenou stavbou byl velmi tvarově nekonvenční administrativní objekt z dílny tvůrců Chalabi architekten. Opět tu šlo o první setkání architektů s požadavkem investora na pasivní dům a jak sám autor poznamenal, od začátku trvali na "expresivní formě", ale museli dělat některé kompromisy, například mnohem menší zasklení atria nebo zmenšení plochy oken, aby budova vyhověla a zároveň se vešli do rozpočtu. Třípodlažní nepodsklepená stavba je přistavěná na stávající dům a vytváří 1200 m2 vnitřní užitné plochy na poměrně malém pozemku. Zvenčí mají všechny povrchy včetně střechy působit jako jeden materiál pastelové barvy; u fasetovaných ostění oken architekt přiznal inspiraci Janákovými kubistickými stavbami. Největší zajímavostí je způsob izolování proměnlivé tloušťky stěny (izolace tl. 10-24 cm) - zde byl okolo oken použit aerogel, který má při malé tloušťce mnohonásobně lepší vlastnosti. Okna jsou všude otvíravá a rám je částečně skryt v izolaci. Objekt opět využívá systém CZT, doplněný o vlastní tepelná čerpadla.

administrativa_viden

Poslední stavba, kterou jsme v rámci exkurze prošli byla velká rozestavěná základní škola (pro 28 tříd), jejímž architektem a generálním projektantem je Thomas Hübner. Stavba byla zahájena v březnu tohoto roku a předpokládá se, že v létě 2011 bude dokončena pro další školní rok. Konstrukčně se jedná o železobetonový skelet, jehož stěny tvoří cca 40cm silné dřevěné panely s hliníkovými okny. Bylo nám prozrazeno, že prefabrikované panely tvoří dvě dřevěné desky vyplněné minerální vatou a zevnitř jsou doplněné o parozábranu. Byly voleny snad z důvodu menšího množství svázané energie. Původně na nich měla být větraná fasáda, ale z důvodu šetření bude finální povrch řešen jako omítnutý extrudovaný polystyren (dalších 5cm). Nyní jsou ale panely "obaleny" a připraveny na zimu. Okna budou hliníková, většinou neotvíravá, opatřená žaluziemi. Výměnu vzduchu zajišťuje pro každou třídu samostatná větrací jednotka tak,aby koncentrace CO2 nepřesáhla 1500 ppm. Třídy mají teplovodní tělesa, ale část vytápění zajistí již předehřev větraného vzduchu. Chodby budou ohřívány nízkoteplotním podlahovým topením. K ohřevu vody bude využito mj. tepelné čerpadlo. Tělocvična tvoří samostatný velký objem, a je částečně zapuštěná pod úroveň terénu. Rozpon 32 m překlenují obří dřevěné lepené vazníky (každý vazník vysoký úctyhodných 2,5 m). Dovnitř půjde nahlédnout jak zvenčí okny, tak prosklenou stěnou chodby školy. Celá plocha školy v podzemí spočívá na 10 cm vrstvě extrudovaného polystyrenu na kterém je vybetonována základová deska, přičemž v místě tělocvičny se potýkali s problémy s podzemní vodou a deska je dokonce 90 cm silná. Ploché střechy, na které je výhled z učeben budou řešeny částečně jako zelené.

skola_viden

Na závěr exkurze jsme se jako bonus mohli podívat na rozestavěnou stavbu vězení, což bude s rozlohou cca 25000 m2 druhá největší pasivní stavba na světě! Jak poznamenal náš průvodce, čerstvý vzduch z nuceného větrání jistě trestancům prospěje (koneckonců mu "neuniknou"), což bohužel nelze říci o politicích, a soudcích, kteří si pro sebe budovu v pasivním standardu postavit nenechali.

krim_viden

Odkazy:

Databáze pasivních domů v ČR http://www.pasivnidomy.cz/domy/

v Rakousku http://www2.igpassivhaus.at/

http://www.passivehousedatabase.cz/

Autorka textu a fotografií - Blanka Johanisová

Zdroj: www.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů