Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přírodní památka Tůně u Hajské

Přírodní památka Tůně u Hajské
325

Tůně u Hajské je přírodní památka v okrese Strakonice severně od obce Hajská, která je chráněná z důvodu tůní v nivě řeky Otavy, kde se vyskytuje stanoviště ohrožené rostliny žebratky bahenní a řady obojživelníků, kteří se zde rozmnožují. Tůně vznikly jako výsledek lidské těžby v dřívější době, kdy zde probíhalo rýžování zlata ve štěrkopískách usazených vlivem toku řeky Otavy.

Dále se zde vyskytuje prstnatec májový, silně ohrožený bazanovec kytkokvětý, ptačinec bahenní, bublinatka jižní, vachta trojlistá a žebratka bahenní. Z obojživelníků se zde nachází ropucha obecná, ropucha zelená, kuňka obecná, rosnička zelená, skokan zelený a skokan skřehotavý. Z ptactva zde hnízdí 43 druhů, mimojiné zvláště chráněný krutihlav obecný, lejsek šedý, žluva hajní či ťuhýk obecný.

Oblast byla již ve středověku centrem těžby zlata a později k těžbě štěrkopísku, kdy došlo k masivní těžbě a hloubení malých děr a vysypávání horniny do menších kopců. Pozdějším zatopením tak vzniklo množství tůní a vyvýšených oblastí. Po ukončení těžby začaly sejpy zarůstat keři a nízkou vegetací s převahou vřesů, čímž došlo ke vzniku chudých pastvin. Následovaly náletové dřeviny jako jívi, jeřáby a břízy a k osidlování oblasti množstvím živočišných druhů. Rozsáhlý výskyt obojživelníků je hlavním důvodem k tomu, že již v roce 1975 je oblast vyhlášená jako zvláště chráněné území, přesněji přírodní památka, o velikosti 6,5 ha. Vyjma množství obojživelníků přispěla k vyhlášení i druhová skladba teplomilné a suchomilné květeny rostoucí na okolních sejpech a bažinná společenství obývající tůně.

Typ: Přírodní památka
Oblast: Jižní Čechy
Nadmořská výška: 385 metrů nad mořem
Dostupnost: Dostupné autem po celý rok
url: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tůně_u_Hájské

Zdroj: www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů