Pátek, 29. března 2024

Itálie opět láká investory do solárního byznysu

Společnost HiTechSolar dokončila první projekt 1 MWp solárního parku v jihoitalské Puglii

Itálie opět láká investory do solárního byznysu

Pesimistické předpovědi o odlivu mozků a investorů kvůli neutěšené situaci v rámci českého fotovoltaického trhu se začínají naplňovat. Zkušené firmy z oboru zvedají kotvy a své know-how uplatňují v zahraničí, kde jsou pro solární byznys nastaveny příznivější podmínky. Výhodná legislativa pro rozvoj fotovoltaiky stále platí například v Itálii. Svůj první 1MWp projekt solárního parku v jihoitalské Puglii právě dokončila společnost HiTechSolar, průkopník na českém fotovoltaickém trhu.

"Solární elektrárnu o výkonu 1 MWp jsme v Itálii realizovali pro našeho zahraničního klienta. Projekt jsme mu stihli předat ještě před vánočními svátky. Přestože bude tato elektrárna připojena do distribuční sítě až v lednu 2011, investor obdrží dotační tarify ještě z roku 2010. Ve srovnání s tuzemskými podmínkami má Itálie výhodu v tom, že pro udělení dotačních tarifů není rozhodující datum připojení do sítě, ale oznámení o ukončení prací. To znamená, že majitel projektu a návratnost jeho investice není ovlivněna chováním distribuční sítě," upozornil na výhody italské legislativy obchodní manažer společnosti HiTechSolar Radim Lichý.

Podle jeho slov láká do Itálie české i zahraniční investory několik faktorů. "Prvním z nich jsou velmi dobré klimatické podmínky. Například v jihoitalském regionu Puglia je sluneční osvit vyšší až o 50% ve srovnání s ČR. Dalším lákadlem zákon Conto Energia, nejvýhodnější pro investory, kteří uvažují o výstavbě elektrárny o výkonu 1 MWp. Předmětem tohoto programu je státem garantovaná výkupní cena po dobu 20 let od uvedení solární elektrárny do provozu. Přestože v lednu 2011 dojde k poklesu dotačního tarifu o 6%, zůstává stále výhodný. Itálie je jedinou zemí v Evropě, která má pevně stanovenou legislativu v kombinaci s příznivými klimatickými a sociálně-demografickými podmínkami," vysvětlil Lichý.
Dokončený solární park v Puglii o výkonu 1MWp má roční produkci 1 430 MWh s finanční výtěžností 608.690,- EUR. "Pro srovnání má tuzemský 1MWp projekt, roční produkci 950 MWh a finanční výtěžnost po zdanění v roce 2010 8 550 000,- Kč, při stejných investičních nákladech" upřesnil ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Společnost HiTechSolar dlouhodobě spolupracuje s technickými studii z italského regionu Puglia. Ta disponují nabídkou pozemků s připravenými projekty pro fotovoltaické parky. "Součástí většiny projektů je kompletní engineering, tedy rezervace kapacity distributora sítě, stavební povolení a ošetření vlastnických vztahů. Některé projekty jsou již v realizačním nebo produkčním procesu. V nabídce jsou rovněž fotovoltaické systémy umístěné na střechách skleníků. Tyto instalace jsou ekonomicky výhodné. Protože jde o střešní systém, váže se na něj vyšší dotační tarif a naopak nižší náklady za pronájem díky menší rozloze pozemku," doplnil Lichý.

Pro zájemce o nabídku italských projektů pořádá společnost HiTechSolar pravidelné prezentační pobyty přímo v Puglii. Více informací je k dispozici na www.hitechsolar.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů