Sobota, 20. dubna 2024

Družstvo Papilio z Valašského Meziříčí nejlépe popsalo život v blízkosti "své" řeky a zvítězilo v soutěži Voda živá

Družstvo Papilio z Valašského Meziříčí nejlépe popsalo život v blízkosti "své" řeky a zvítězilo v soutěži Voda živá

Pátou a zároveň předposlední etapu soutěže Voda živá vyhrál tým ze Základní školy Vyhlídka ve Valašském Meziříčí. Tentokrát byl tématem Život v blízkosti vod: studenti pátrali po historii "své" říčky a lidským hospodařením v jejím okolí. "Všechna družstva se chopila úkolů osobitě, i když úroveň příspěvků byla různá. Soutěžní práce vítězného týmu Papilio vynikla nejen pečlivostí zpracování, ale i množstvím aktivit, kterým se studenti věnovali," vyzdvihla výsledky této etapy soutěže její koordinátorka, Jana Mikulášková z Arniky. Na 2. a 3. místě se umístili soutěžící z Gymnázia v Rýmařově a tým Pijavic ze SŠINFIS Plzeň. Oceněné týmy byly odměněny knihami a DVD o přírodě a publikacemi o ekologické šetrnosti. Nyní všechny soutěžící čeká už jen zpracování výsledné práce, která celou několikaměsíční soutěž o týdenní pobyt v Tatrách uzavře.

Tým Papilio ze Základní školy Vyhlídka se do problematiky této etapy hluboce ponořil. Za informacemi o historii toku se družstvo vypravilo do muzea, na přednášku i výstavu, pochopilo význam nezregulovaného toku a vystihlo i problematiku PET lahví. Týmu Gymnázia Rýmařov se velmi povedla anketa mezi studenty a kantory zaměřená na spotřebu balené vody. Pijavice ze SŠINFIS Plzeň se předvedly prací plnou historických map a dobových fotografií zachycujících povodně.

Měsíc trvající etapa byla převážně teoretická. Studenti museli vypátrat, jak se zvolený potok či říčka a hospodaření na něm měnily v průběhu času a jak do života okolo vody zasahují povodně. Pídili se i po tom, odkud do jejich domovů přichází pitná voda. "Soutěžící tak hledali rozdíl mezi řekou regulovanou a přirozeně meandrující či mezi dobrou vodou z kohoutku a vodou zbytečně balenou," shrnula úkoly 5. etapy Jana Mikulášková z Arniky. "Hodnotili jsme opět správnost, samostatné zpracování a zájem o problematiku. Nejde nám jen o opsání faktů, ale o vlastní závěry, komentáře a hodnocení", doplnil koordinátor projektu Voda živá a porotce Kamil Repeš.

Nyní již studenty čeká vypracování závěrečné zprávy, která by měla shrnovat výsledky celé několikaměsíční práce na soutěži. Poté bude následovat vyhodnocení a slavnostní předání hlavní ceny - týdenního pobytu v Tatrách. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Voda živá se uskuteční v polovině února 2011 v Praze.

Soutěž je součástí projektu Voda živá, jehož cílem je ukázat vztah mezi chemickými látkami používanými v domácnostech a v průmyslu, zátěží povrchových vod a jejich potenciálem se znečištěním se vyrovnat.

Zde si můžete prohlédnout fotografie z vítězných prací
Podrobnosti o vítězných projektech

Více informací o soutěži: www.toxik.arnika.org/soutez-pro-skoly.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů