Sobota, 20. dubna 2024

Lidem v Austrálii nehrozí jen voda, ale i hadi a krokodýli

Lidem v Austrálii nehrozí jen voda, ale i hadi a krokodýli

Austrálie - Úřady varovaly obyvatele australského města Rockhampton, které odřízly od světa jedny největších povodní za poslední desítky let, aby se vyhýbali vodě; nejen proto, že by je mohly silné proudy odnést. Nebezpečí podle agentury AP představují také zvířata, zejména hadi a krokodýli.

Rockhampton, ze kterého bylo zatím evakuováno asi 500 lidí, je jedním z 22 měst a obcí v australském státě Queensland, které zasáhly rozsáhlé povodně.

Pobřežní město s asi 75.000 obyvateli zůstává z velké části zaplaveno a hladina vody v něm stále stoupá. Maxima by měla dosáhnout během dnešního dne.
Podle starosty města Brada Cartera je v Rockhamptonu k vidění neobvykle vysoký počet hadů. Ti se snaží najít suchou půdu. V řece Fitzroy, která městem protéká, také již obyvatelé spatřili několik sladkovodních krokodýlů. "Nemyslíme si, že představují nebezpečí pro veřejnost, ale jestli budou lidé vstupovat do vody, tak nemůžeme zaručit jejich bezpečnost," prohlásil Carter.

V pondělí obyvatele Rockhamptonu zásobilo vojenské letadlo, které dopravilo potraviny, vodu, léky a další potřebné věci. Australské ministerstvo obrany je prý připraveno v zásobovacích letech pokračovat, pokud to bude třeba.


Záplavy během posledních dvou týdnů postihly nejméně 200.000 lidí. Škody byly předběžně vyčísleny na miliardu australských dolarů (19 miliard korun). Zvýšené hladiny řek a záplavy si od konce listopadu na severovýchodě Austrálie vyžádaly 10 lidských životů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů