Úterý, 23. dubna 2024

Z nebe opět padali mrtví ptáci, vědci nevědí proč

Stovky záhadně uhynulých opeřenců byly nalezeny nejen na jihu USA, tak jako o víkendu, ale i ve Švédsku. Podle vědců však není zdánlivě vysoký počet ptačích úmrtí ničím jiným než shodou okolností, umocněnou novoročním zájmem médií.

Z nebe opět padali mrtví ptáci, vědci nevědí proč

Případ Baton Rouge

Ve Spojených státech byl zaznamenán v krátké době již druhý záhadný úhyn ptáků, kteří doslova padali z nebe. Poblíž Baton Rouge, hlavního města jižního státu Louisiana, bylo nalezeno na 450 mrtvých opeřenců.

Louisianská média v úterý napsala, že stovky uhynulých ptáků se našly v pondělí na polní cestě u malé obce Pointe Coupee nedaleko Baton Rouge. Podle ekologů přinejmenším někteří uhynulí ptáci vletěli do rozvodů elektřiny. Veterinář Jim LaCour řekl, že mrtví vlhovci, špačci a kosi měli polámaná křídla a kosti. Někteří měli zlomená křídla, ale žili.

Případ Falköping

Téměř stovka mrtvých ptáků byla nalezena dokonce i ve Falköpingu na jihozápadě Švédska. V malém městě Falköping se v úterý pozdě večer našlo na jedné z ulic padesát až sto ptačích mrtvolek. Zvěrolékaři nyní mrtvé kavky vyšetřují ve snaze zjistit příčinu hromadného úhynu.

Případ Beebe

Po Novém roce obletěla svět zpráva o silvestrovském případu, kdy v městečku Beebe ve státě Arkansas, asi 500 kilometrů severně od Pointe Coupee, uhynulo a na zem popadalo přes 3000 kosů. Státní veterináři ve své předběžné zprávě vylučují, že by tito ptáci druhu vlhovec červenokřídlý zahynuli následkem nemoci nebo nákazy.

Sílí naopak podezření, že ptáky vyděsila silvestrovská pyrotechnika, a proto zcela ztratili orientaci. Padající ptáci vráželi do sloupů veřejného osvětlení, do vozidel i lidí, anebo vzájemně jeden do druhého. Někteří zamířili z nebe střemhlav k zemi.

Záhada se nekoná

Mohlo by se zdát, napsala včera agentura AP, že být ptákem není v těchto dnech žádné velké štěstí. Podle vědců však není zdánlivě vysoký počet ptačích úmrtí ničím jiným než shodou okolností, umocněnou novoročním zájmem médií. Neexistuje žádný důkaz, že by případy hromadných úhynů cokoli spojovalo. Nejsou navíc žádnou výjimkou.

Webové stránky americké geologické služby vypočítávají na 90 případů masové smrti ptáků a jiné zvěře v období od loňského června do prosince. V dobré paměti expertů je případ z roku 1999, kdy v severní Louisianě spadlo z nebe několik tisíc vlhovců nachových. Trvalo pět měsíců, než vědci zjistili, že je zahubila infekční choroba.


fotogalerii si prohlédněte na obrazem.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů