Čtvrtek, 28. března 2024

Britové se nebojí, ropu z Atlantiku těží dál

Britští poslanci, kteří zkoumali důsledky loňské ropné havárie plošiny Deepwater Horizont v Mexickém zálivu, nedoporučují moratorium na těžbu ropy u skotského pobřeží. Zastavení těžby by podle nich ohrozilo energetickou bezpečnost země. Žádají ale mnohem přísnější pravidla než dosud.

Britové se nebojí, ropu z Atlantiku těží dál

Bezpečněji na oceánu

Ropné společnosti těží ropu u souostroví Shetlandy v hloubce více než 1000 metrů. Některé průzkumné vrty už přesáhly 1500 metrů. Výbor britského parlamentu ve své čerstvé zprávě doporučil, aby bezpečnostní plány byly šity na míru jednotlivým těžebním vrtům. Měly by zohlednit náročné podmínky bouřlivého oceánu západně od Shetland. Drsné počasí v Severním moři by značně znesnadnilo případné záchranné práce.

"Existují opravdu vážné pochyby, zda scénáře pro případ havárie budou na otevřeném bouřlivém Atlantiku nějak užitečné," citovala agentura Reuters ze zprávy výboru, kterému šéfoval konzervativní poslanec Tim Yeo.

Poslanecký výbor konstatoval, že veškerá opatření jsou v Británii mnohem přísnější než v USA. "To by ale ropné společnosti neměly považovat za důvod k pasivitě," varoval předseda výboru Yeo.

Zodpovědní těžaři?

Zpráva poslanců se proto soustředí na odpovědnost firem. Předpisy jsou podle poslanců nedostatečné. Snadno by se tedy mohlo přihodit, že v případě ropné katastrofy bude hradit záchranné práce i kompenzace stát.

Poslanci varují, že dosavadní limit pro náhradu škod ve výši 158 milionů liber nemusí být zdaleka dostatečný.

Představitelé britské pobočky Greenpeace souhlasí se všemi závěry ve zprávě. Logickým vyústěním by podle nich měl být zákaz těžby. "Zpráva to nedoporučuje, takže vlastně popírá svá vlastní zjištění," uvedla Greenpeace. Ropné společnosti nemají podle ekologických aktivistů žádné životaschopné plány řešení velké havárie.


Těžba u Shetlandů v kostce

  • Klíčová energetika

Výbor britského parlamentu doporučuje přijmout přísnější opatření při těžbě ropy z mořského dna. Moratorium ale nepovažuje za nezbytné, protože by to mohlo ohrozit energetickou bezpečnost země.

  • Jaká jsou rizika

Britská ropa se těží západně od souostroví Shetlandy na mořském dně, v hloubce přes 1000 metrů. Těží se na čtyřech polích, na dalších 100 už vláda vydala licence.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů