Pátek, 19. dubna 2024

Likvidace úniku ropných látek do vodní plochy v Hranicích

Likvidace úniku ropných látek do vodní plochy v Hranicích

Profesionální jednotka z požární stanice v Hranicích společně s osádkou chemického kontejneru z Přerova dnes 7. 1 .2011 již několik hodin zasahuje u likvidace následku úniku ropných látek do kanalizace a následně do vodní plochy v Hranicích.

Na základě žádosti o pomoc při likvidaci úniku ropných látek na vodní plochu Policií ČR společně se zástupci životního prostředí města Hranice na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru, vyslalo operační středisko jednotku z požární stanice v Hranicích a to osádky tří výjezdových vozidel. Po prvotním průzkumu bylo zjištěno, že se v ulici Vrchlického po toku od obce Velká na vodní ploše nachází ropné látky. Jednotka na místě zahájila výstavbu norné stěny v ulici Čechova. K události si velitel zásahu povolal další síly a prostředky ze stanice v Hranicích a rovněž byl vyslán chemický kontejner ze stanice v Přerově. Další členové jednotky se vydali v průzkumu po vodním toku. V zahrádkářské kolonii u obce Velká bylo nalezeno místo odkud se ropné látky dostávaly na vodní plochu. Zde hasiči provedli postavení dvou záchytných norných stěn a rovněž zamezili dalšímu vniknutí z kanalizace, právě odtud se ropné látky dostaly na vodní plochu.

Jednotka na dvou místech následně zachycené uniklé ropné látky jímala z vodní plochy a prováděla čištění od naplavených ledových ker, do který se rovněž dostaly uniklé ropné látky. Za pomocí sorbentu a postavených norných stěn tak je v současnosti prováděna likvidace následků tohoto úniku. Na vyžádání Policie ČR a pracovníků životního prostředí se část jednotky přemístila z ulice Čechova k likvidaci do obce Velká a to do místního zemědělského družstva. Zde v areálu u čerpacího místa s PHM zřejmě došlo k prvotní havárii, odtud se ropné látky dostaly do kanalizace a následně na vodní plochu. Jednotka zde provedla uzavření kanálových vpustí a úklid sněhu na komunikaci, který byl kontaminován ropnými látkami a rovněž zde bylo provedeno zasypání místa o rozloze cca 100m sorbentem.

V současnosti stále probíhá zásah hasičů. Na dvou místech jsou postaveny norné stěny a probíhá jímání uniklých ropných látek.

Více fotek naleznete na:

http://www.hzsol.cz/...a/foto_1.zip

http://www.hzsol.cz/...a/foto_2.zip

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Zdroj: www.pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů