Čtvrtek, 28. března 2024

Systém Flexibuild je tu i pro obce

Je výrazně ekonomický a jednoznačně ekologický. Přináší vynikající tepelné a izolační vlastnosti i významné časové úspory ve výstavbě. Nikterak neomezuje ani estetické provedení stavby. Konstrukčně jednoduchý stavební systém Flexibuild se může pochlubit ještě jedním atributem: Je totiž ryze český.

Systém Flexibuild je tu i pro obce

Stavba z recyklovaných nápojových kartonů typu Tetra Pak vyjde o přibližně polovinu levněji, než kdyby byla zhotovena z klasických zdicích materiálů, a může začít sloužit svému účelu už za pouhých devět týdnů. Zhruba ji lze přirovnat k lehkým montovaným dřevostavbám, avšak místo dřeva systém Flexibuild používá sendvičové panely vyrobené z kombinace expandovaného polystyrenu a pevných desek, které vznikly slisováním očištěných a rozdrcených obalů Tetra Pak. Technologie je v České republice nová, ale v Evropě je vyzkoušena a provozována.

PRVNÍ DOMY UŽ V ROCE 2009

Sendvičové desky se vyrábějí v rozměrech 1,19 x 2,85 m o tloušťce 1,5 či 2 cm. Tento certifikovaný materiál se používá ve všech částech stavby. Jejím základem je buď ocelová konstrukce, nebo lehký betonový skelet. V prvním případě lze projektovat stavby až do 4. podlaží, ve druhém případě dokonce i do 7. podlaží. Objekty postavené technologií Flexibuild na základové desce, která je součástí systému, se nabízejí ve variantách: energeticky úsporná, nízkoenergetická, pasivní a inteligentní.

Svou první modelovou řadu rodinných domů brněnská stavební společnost Flexibuild představila už předloni a od té doby stále přichází s dalšími novými řešeními. Jednoduchost konstrukčního systému však stavebníkům umožňuje neřídit se katalogy, ale zvolit si případně variantu domu podle vlastního projektu.

ŠKOLY, ŠKOLKY, STACIONÁŘE...

Variabilita systému nahrává i tomu, aby byl použit také pro rychlou a levnou výstavbu mateřských škol, denních stacionářů, startovacího či sociálního bydlení apod. Uplatnění najde rovněž u staveb technického charakteru, jako jsou třeba čistírny odpadních vod nebo průmyslové haly apod.

Není náhoda, že v Hrádku nad Nisou se s využitím této technologie nyní celkovým nákladem zhruba 15 mil. Kč dokončují čtyři >>povodňové<< dvojdomky pro rodiny, které kvůli loňské srpnové povodni přišly o střechu nad hlavou. Jednoduché, avšak pasivní domky se sedlovou střechou, každý o užitné ploše 70 m2, budou vytápěny plynem, ale chybět v nich nebude ani komín, aby bylo možné využít k topení i krbová kamna.

A není ani náhoda, že pozvání generální ředitelky společnosti Flexibuild Ing. Olgy Girstlové k prohlídce povodňových domů přijal Jaroslav Plesník, zakladatel Senior Parků u nás (viz Moderní obec č. 12/2010). Ostatně společnost Senior Park dokončuje v Hrádku další ze svých objektů určených klientům z řad nejen starší generace, nýbrž třeba i mladším lidem s určitým postižením či invalidním důchodcům hledajícím bydlení bez bariér a s kvalitním zázemím.

Možná však systém Flexibuild skončí také například v hledáčku Středočeského kraje. Ten se totiž snaží pro satelitní obce v prstenci okolo Prahy, avšak i u některých dalších velkých měst, nalézat levná a zároveň plně funkční řešení výstavby nových či rozšiřování kapacit stávajících mateřských škol. Stojí za tím migrace mladých rodin s malými dětmi z metropole >>na venkov<<. Kraj na tyto účely dokonce vyčlenil vlastní prostředky ze svého Fondu rozvoje obcí a měst (viz Moderní obec č. 2/2010).

NA CO SE NĚKDY ZAPOMÍNÁ

Generální ředitelka společnosti Flexibuild Ing. Olga Girstlová má za to, že nové stavební technologie přicházejí často tak rychle, že územní samosprávné celky leckdy ani nestačí na ně reagovat.

>>Například podmínky pro zhotovitele staveb v rámci veřejných zakázek často s novými alternativami efektivní výstavby ani nepočítají. Přitom jde o technologie, které mohou úspěšně zvládnout také menší regionální stavební firmy. I když nezastírám, že certifikát pro využívání systému Flexibuild udělujeme až po splnění velmi přísných kritérií a každý žadatel jej nedostane,<< uzavřela Ing. Olga Girstlová.

Z nejčastějších dotazů zájemců o stavební systém Flexibuild

Čím je tento systém specifický? Stavební deska a sendvič Flexibuild jsou ojedinělé využitím unikátních vlastností, které jsou založeny na kombinaci organických a anorganických materiálů. Tyto vlastnosti, které jsou využity ve vrstvených nápojových kartonech, jsou základem i pro desky Flexibuild. Jde zejména o vysokou houževnatost, kombinaci pevnosti s pružností, odolnost vůči vlhkosti, zdravotní nezávadnost, dobré tepelně-izolační vlastnosti a mnohé další příznivé parametry. Ačkoliv se trh stále snaží porovnávat materiál s dalšími deskovými výrobky (OSB desky, sádrokartony, cementotřískové desky), Flexibuild je jako materiál svým složením ojedinělý a vytváří novou kategorii stavebních výrobků. To je potvrzeno i jeho technickým osvědčením i certifikací. Největší výhodou nového stavebního materiálu a stavebního systému Flexibuild je pro zákazníka poměr cena - kvalita - rychlost.

Jaké typy staveb lze uskutečnit pomocí tohoto systému? Flexibuild je otevřený stavební systém, kombinující různé nosné systémy se stavebními prvky Flexibuild (desky, sendviče). Tím je dán i možný rozsah použití, který je víc závislý na typu použitého nosného systému. Dosud asi nejznámějšími objekty postavenými touto suchou montovanou výstavbou jsou rodinné domy >>na klíč<< v energeticky úsporné variantě (od 1,4 mil. Kč) a nízkoenergetický RD (za 1,5 mil. Kč včetně základové desky. Tento systém je však vhodný také pro školní budovy, sociální zařízení, startovací bydlení, ale i pro technické stavby, jako jsou čistírny odpadních vod, průmyslové a skladové haly, menší administrativní budovy apod.

Kde lze získat podrobnější informace o systému Flexibuild? Každý zájemce se může obrátit přímo na společnost Flexibuild s.r.o., a to na obchodní nebo technické specialisty. Další možností je kontaktovat stavební partnery nebo stavební firmy, které byly společností Flexibuild proškoleny a mají s tímto druhem výstavby zkušenosti. Zájemci mohou kontaktovat i spolupracující externí obchodní zástupce a realitní společnosti. Kontakty vždy najdou na webu www.flexibuild.cz.

Domy postavené s využitím systému Flexibuild nerozeznáte od jiných, pro které byly použity klasické technologie.

Ing. Olga Girstlová se v roce 1995 stala Manažerkou - podnikatelkou roku za své úspěchy v oblasti IT. Se systémem Flexibuild teď úspěšně míří do stavebnictví.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů